Volledig scherm
© Stock.xchnge

1,9 miljoen euro subsidie voor Oss' bedrijf Innatoss voor nieuwe tests ziekte van Lyme

OSS - Het Osse bedrijf Innatoss Laboratories krijgt 1,9 miljoen euro subsidie van de Europese Unie. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe tests waarmee de ziekte van Lyme sneller gediagnosticeerd kan worden.

Het bedrijf is al langere tijd bezig met het ontwikkelen van de tests en maakte daarbij gebruik van onder meer een crowdfundingsactie.

Voor de ontwikkeling wordt onderzoek gedaan naar mensen die onlangs gebeten zijn door een teek. Bij hen is bloed afgenomen waarop de oude en nieuwe tests worden uitgevoerd en vergeleken. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met laboratoria uit Oostenrijk en Duitsland.

Tekenbeet
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Jaarlijks komen er in heel West-Europa meer dan 200.000 infecties voor door zo'n beet. Wanneer de ziekte niet tijdig behandeld wordt, kunnen er complicaties ontstaan. Bij de nieuwe tests maakt Innatoss gebruik van de zogenoemde biomarker-productie van T-cellen. Door die cellen te onderzoeken, kunnen infecties eerder gevonden worden, onder meer bij mensen die geen last hebben van kenmerkende Lyme-symptomen als de rode ring om de tekenbeet.

De ontwikkeling van de tests is nog volop bezig. Het Osse laboratorium verwacht dat, wanneer alles volgens planning gaat, de tests in 2019 op de markt komen.