Volledig scherm
Lilian Marijnissen (SP) tijdens het Tweede Kamerdebat over de dividendbelasting. © ANP

2500 varkens dood na brand, Osse Lilian Marijnissen woest: 'Bio-industrie is doorgeslagen'

OSS/DIDAM - SP-leider Lilian Marijnissen heeft met afschuw en verbazing kennisgenomen van de grote schuurbrand in Didam, waarbij meer dan 2500 varkens om het leven zijn gekomen. Volgens de Osse politica is de huidige bio-industrie compleet doorgeslagen. "2500 varkens in een stal. Wat een waanzin."

Er was sprake van een enorme rookontwikkeling bij de uitslaande brand in het Gelderse Didam. De rookwolken waren tot ver in de omtrek te zien. De brandweer liet al snel weten dat - hoewel het bedrijf in het buitengebied is gevestigd - er sprake kon zijn van rookoverlast in de omgeving. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Een tweede schuur met nog eens 1500 varkens is gered.

Marijnissen windt zich op over het feit dat er zoveel dieren in een enkele stal worden geplaatst. ,,Wat een ongelofelijk verdrietig bericht", laat ze weten op Twitter. ,,Wanneer stoppen we met de doorgeslagen bioindustrie en zien we onze dieren niet meer alleen als product?"

De brand in Didam trok veel bekijks. Niet alleen zorgde de brand voor een file op de A12, maar ook uit Didam kwamen veel mensen op de fiets een kijkje nemen. Eén van hen is Mom Leenstra. Ze wilde niet te dichtbij komen. ,,Ik wil niet het risico lopen dat ik die varkens kan horen schreeuwen. Het is toch super vreselijk dat dit gebeurt. Niet alleen voor die beesten, maar ook voor de boer.’’

Even verderop staat een groepje toe te kijken. Het blijkt te gaan om familie van de getroffen maatschap. ,,Nee, geen reactie alsjeblieft. Kom later maar terug", klinkt het geëmotioneerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Brabant? Schrijf je hier gratis in!