520 kleine sportende kleutertjes

VIDEOOSS - Op de velden van korfbalclub D.O.T. werd gisteren voor de vierde keer de Giga Kangoeroe Klupdag gehouden, een sportdag voor kleuters. Ideaal voor scholen, want ze hoeven niets te organiseren en de dag is ook nog eens gratis. 

,,Door die tunnel kruipen, dat was leuk! En nu gaan we de bal gooien." De vijfjarige Jax, leerling van basisschool Pius X, zit met een paar klasgenootjes op het kunstgras klaar voor het volgende spelletje: een bal in een hoge korf gooien. Net deed hij al mee met skippieballen, op klossen lopen, door de tunnel kruipen en samen met drie andere kleuters een bal door een vierkant houten labyrinth sturen. Dat laatste was nog niet zo makkelijk. Het komt aan op samenwerken bij dat labyrinth, en dat is niet de sterkste kant van veel kleuters.

Korfbal

Jax is vandaag een van de 520 deelnemertjes aan de Giga Kangoeroe Klupdag, op de kunstgrasvelden van korfbalvereniging D.O.T.  aan de Rusheuvel. Die houdt de sportdag dit jaar alweer voor de vierde keer. Wouter van Aanholt van de club: ,,We willen kinderen zo bekender maken met korfbal en met onze vereniging. Veel spelletjes hebben met korfbal te maken, maar veel ook niet. Het is leuk als ze spelenderwijs kennis maken met de sport, maar het gaat er vooral ook om dat ze een leuke dag hebben."

Door de knieën

140 studenten van het Koning Willem I College uit Den Bosch en het Hooghuis in Oss begeleiden de groepjes. Grote jongens en meiden tillen de kleutertjes hoog in de lucht zodat ze de bal in de korf kunnen gooien, gaan door de knieën om uitleg te geven en loodsen kleutertjes die moeten plassen richting wc. Ook helpen 25 leden van D.O.T. vandaag mee. 

Quote

Wij begrijpen wel dat deze sportdag elk jaar groter wordt'

Carla van DIjk, Basisschool Pius X

Jax zijn juf, Carla van Dijk, staat samen met haar collega Hanneke Liefkens ontspannen toe te kijken. ,,We doen met onze school voor het eerst mee. Wat opvalt? De dag is echt goed georganiseerd." Ze lacht: ,,Wij begrijpen wel dat deze sportdag elk jaar groter wordt. We hoeven zelf niets te doen en veel van die jongens en meiden, zeker die van de sportopleiding van Willem I, zijn heel leuk met de kinderen." 

En dan is de kleine Jax al aan de beurt. Koning Willem I student  Tycho Wagemans tilt hem op zijn schouders: ,,Ben je er klaar voor Jax? Daar gaat'ie!" Tycho rent naar de korf en trots gooit Jax van twee meter hoogte de bal in de korf. Raak! 

Volledig scherm
Tycho Wagemans geeft uitleg aan de kleuters op de grote Kangoeroe Klupdag © Lieke Mulder
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement