Volledig scherm
Deelnemers afvalproef Oss dansen op de klanken van gedrum op kliko's. © Paul Driessen/BD

Afvalproject Oss gaat door magische grens

OSS - Oss kan van start met project 100 huishoudens, 100 dagen 100 procent restafvalvrij. Bij de aftrap woensdagavond in het gemeentehuis verkondigde Peter van Aar trots dat de teller op 105 deelnemers staat. ,,We zijn inderdaad over die magische grens van 100", zei hij opgetogen.

Het project start op 1 januari. Het is de bedoeling dat de deelnemers 100 dagen lang hun afval zodanig scheiden dat de grijze container leeg blijft. Ze wisselen ervaringen uit en krijgen elke een opdracht van de gemeente. De eerste werd woensdag verklapt: houd bij hoeveel verpakkingen je op een dag openmaakt.

Door te horen waar de deelnemers tegenaan lopen, hoopt wethouder Johan van der Schoot munitie in handen te hebben om de hoeveelheid restafval in Oss terug te dringen. Nu belandt per persoon nog 197 kilo in de grijze bak. Dat moet in 2020 al terug naar 96 kilo, als het aan Van der Schoot ligt. ,,Het laaghangend fruit is geplukt. We moeten een grote stap maken."

Tijdens de aftrapbijeenkomst stelden kandidaten zich voor, kregen ze tips van ervaringsdeskundige Emily-Jane Lowe en dansten ze op het geluid van gedrum op kliko's.