Volledig scherm
Norbert Fraeyman geeft een Osse delegatie uitleg over de ambulancedrone. © Paul Driessen/BD

Ambulancedrone komt nog niet van de grond

OSS/VILVOORDE - Vol verwachting toog stichting Hart voor Oss vrijdag naar de Belgische stad Vilvoorde voor een demonstratie van een ambulancedrone. Dat viel tegen: het apparaat kwam door een kapotte batterij niet van de grond.

En er was meer dat de vreugde van de stichting temperde. De drone met daarin een automatische externe defibrillator (AED) die de stichting naar Oss wil halen, is nog lang niet klaar. Het Belgische bedrijf Living Tomorrow verwacht dat op zijn vroegst volgend jaar de eerste testvluchten plaats kunnen vinden. Ze is daarvoor afhankelijk van mensen van de Universiteit Gent en de Universitair Ziekenhuis Gent, die de AED-drone ontwikkelen.

Wetgeving
Hoogleraar Norbert Fraeyman gaf ook nog aan dat de techniek de minst grote uitdaging is. Hij kijkt met meer vrees naar alle aspecten op het gebied van wetgeving, vergunningen, veiligheid, verzekeringen en de kosten. Hart voor Oss-voorzitter Jeroen Boeijen liet zich niet kisten en ging toch met opgeheven hoofd terug naar Oss. In 2017 is er een eerste proefvlucht van zo'n levensreddende drone, verzekerde hij zijn gevolg tijdens de terugweg in de touringcar.

Lees een uitgebreid artikel over de ambulancedrone in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving, van zaterdag 18 november.

Oss, Uden e.o.