Volledig scherm
Fred Hassan nadat hij in 2007 Organon aankocht. © Maikel Samuels

Amerikaan 'Fast Freddy' verdiende miljoenen aan Organon in Oss, maar 2.145 mensen verloren hun baan

OSS - Aan de koop en verkoop van het Osse medicijnenbedrijf Organon verdiende één man tientallen miljoenen euro's. De Amerikaan Fred Hassan van het bedrijf Schering-Plough, Fast Freddy bijgenaamd, pleegde een 'kunststukje', dat in totaal 16.000 mensen hun baan kostte.

De reden dat Schering-Plough het voor Oss zo belangrijke Organon wilde kopen van AkzoNobel, was om zich op te tuigen om zelf een aantrekkelijk overnamekandidaat te worden. Het kampte met dalende omzetten en ingewikkelde rechtszaken over medicijnen en geneesmiddelen. Door het bedrijf met een spraakmakende en mooie overname wat op te kalefateren dacht Fred Hassan, destijds de hoogste baas, dat Schering-Plough zelf ook een aantrekkelijke overnamepartij zou worden. In de wereld van high finance heet dat dressing up the bride.

Hassan, die in Organon-kringen de bijnaam Fast-Freddy kreeg, kocht het Osse bedrijf in 2007. Nog geen twee jaar later wist hij Schering-Plough voor 41 miljard dollar te slijten aan Merck. Hassan profiteerde financieel flink van zijn kunststukje, zo schrijft Johan Heilbron in De zaak Organon, het boek dat vrijdag uit komt. 

Jaarinkomen van 30 miljoen

Sowieso was Hassan al een flinke kostenpost. Bij Schering-Plough had hij een jaarinkomen van 30 miljoen dollar, bestaande uit salaris, bonus, aandelen en opties. Maar dat was alleszins een bescheiden bedrag in vergelijking met de tientallen miljoenen die hij bij Merck opstreek toen de deal met Schering-Plough gesloten werd.

Hassan werd in 2010 uitgeroepen tot de bestbetaalde ontslagmanager van het Amerikaanse bedrijfsleven. De verkoop van Schering-Plough heeft hem 189 miljoen dollar opgeleverd en 16.000 mensen hun baan gekost. Waaronder 2.145 mensen bij Organon in Oss. Na de verkoop aan Merck vertrok Hassan naar Bausch & Lomb waar hij zijn kunstje nog maar eens een keertje uitvoerde.

Volledig scherm
Na de overname door Merck dreigden duizenden banen te verdwijnen in Oss. Dat leverde massaal protest op. © Erik van 't Woud
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”