Volledig scherm
Susan, achterkleindochter van Oss’ bendelid Martin van Berkom, brengt samen met filmmaker Luuk Bouwman een bezoekje aan Oss. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

Amerikaanse achterkleindochter van Osse ‘gang-guy’ De Baron bezoekt Oss

Di 13 mrt: Een bijzonder bezoek. Susan Hansen is een achterkleindochter van Martinus ‘de Baron’ van Berkom. De beruchte criminele leider die verdacht wordt van de werkelijke moord op wachtmeester Hoekman op 26 maart 1893. Maar zelf kent Susan deze duistere familiegeschiedenis nog niet zo lang.

Ze wilde het land van haar voorouders altijd al bezoeken. In 1894 vertrok haar familie naar Amerika. Toen Susan Hansen (54) uit Austin, Minnesota vorig jaar zomer research deed naar ‘Martin van Berkom’ en ‘Oss’, de opa van haar moeder, deed ze een schokkende ontdekking. ,,Ik geloofde het niet, was in shock. Ik wilde de documentaire zien. Dus nam ik contact op met Luuk Bouwman, de regisseur van Donker Oss.”

Heftig

Dinsdag leidde het tot een ontmoeting tussen Susan en Luuk. De van oorsprong Osse filmmaker gaf Susan en haar partner een rondleiding door Oss. Hij liet hen de locatie van de moord op Hoekman zien aan de Eikenboomgaard, bracht hen naar het Stadsarchief en museum Jan Cunen – het oude Jurgenshuis, een plek waar haar familie vroeger nooit welkom zou zijn geweest – en stopte bij het monument naast de Grote Kerk ter nagedachtenis aan de roerige criminele jaren in Oss. ,,Dat was heftig. Toen besefte ik mij wat zich hier heeft afgespeeld, dat er levens zijn genomen alsof het niets was. Ik voel ergens ook wel een soort van schuld en wil mijn excuses aanbieden. Al zou Martin dat nooit gedaan hebben.”

Nooit geweten

De 92-jarige moeder van Susan is de jongste en nog enige levende kleindochter van Martinus ‘de Baron’ van Berkom. Nooit heeft zij geweten van haar opa’s geschiedenis. Familieleden uit North-Dakota die het wel wisten en ook in de documentaire te zien zijn hebben het ook nooit verteld.

Susan wilde Oss bezoeken om te voelen en te zien waar haar voorouders vandaan komen. Bij thuiskomst gaat ze eerst kijken hoe ze deze heftige familiegeschiedenis aan haar eigen broers en zussen kan vertellen. ,,Ze hebben het niet allemaal door. Die ‘gang-guy’, zeggen ze dan.”

Eigenlijk is Susan net een week te vroeg in Oss. Volgende week, 22 maart, draait Donker Oss nogmaals in de Groene Engel.  Aanleiding is de restauratie van de grafsteen van wachtmeester Hoekman. Deze wordt op 26 maart teruggeplaatst op begraafplaats de Hoogeheuvel. Het is dan exact 125 jaar geleden dat Hoekman werd doodgeschoten in Oss.

Volledig scherm
Mary, de jonste dochter van Martin van Berkom en dus de oma van Susan. Een zeldzame foto. © Susan Hansen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”