Volledig scherm
PREMIUM
Verontruste bewoners, v.l.n.r Peter Nederkoorn, Nico van den Hurk, Bert Arts en belangenbehartiger Jo van Dijk met op de achtergrond de Maycrete-huisjes aan Bermakker in Oss. © BD / Peter van Huijkelom

Asbestsanering Oss 'een puinhoop' aldus de bewoners van de huizen

OSS - 'Een puinhoop'. Zo typeren bewoners van de Osse Maycrete-huisjes en hun belangenbehartiger de asbestsanering aan hun huisjes aan de Bermakker en de Watertorenstraat. Het werk is sinds maart  al voor de tweede keer stilgelegd.  

In maart zet huiseigenaar BrabantWonen het net begonnen werk in de Bermakker stop wanneer blijkt dat de saneerder zich niet aan de afspraken houdt. De woordvoerster van de woningbouwcorporatie: ,,Wij hadden een zorgvuldig plan van aanpak. Maar daar heeft dat bedrijf zich niet aan gehouden."
 Zo mag een 83-jarige bewoonster van de asbestsaneerders tegen alle afspraken in gewoon in haar huisje blijven terwijl de asbesthoudende golfplaten en het dakbeschot boven haar hoofd worden verwijderd. Voor de zekerheid wordt haar zolder met dekzeilen afgedekt. Maar daarmee ook de schoorsteen en de afvoer van de geiser. De vrouw zit naar eigen zeggen de hele dag met haar hondje onder twee dekbedden te kleumen. Omdat het zo koud is steken de buren niksvermoedend haar kachel aan. Dat wordt pas de volgende ochtend ontdekt.  Dan komt er een elektrisch kacheltje.