Volledig scherm
Jan Marijnissen en Frans Verhagen debatteren over de verkiezingen van de Verenigde Staten, onder leiding van docent Peet Kappen. © Roy van den Busken

Avond over Amerikaanse verkiezingen in Oss trekt 250 mensen

OSS - De Amerikaanse verkiezingen zijn in veel huiskamers het gesprek van de dag. Op Het Hooghuis locatie Titus Brandsmalyceum hielden ze woensdagavond de eerste Osse avond van de geschiedenis, met als thema de Verenigde Staten en de presidenten. Veel leerlingen woonden de bijeenkomst bij.

De avond werd geheel verzorgd door de sectie geschiedenis. ,,Over een maand zijn de Amerikaanse verkiezingen en het is belangrijk om de leerlingen hier iets over bij te brengen", zei docent Martijn Vermast. Zijn collega Peet Kappen: ,,De rol van de VS in de wereld is erg belangrijk en het sluit op sommige punten aardig aan op de lesstof."

Zo'n 250 mensen zaten in De Binnenhof, van wie ongeveer de helft leerling. De aanwezigen kregen een lezing van Frans Verhagen. De journalist gaf duidelijk zijn mening, Trump vindt hij een idioot. Na de pauze kwam Jan Marijnissen aan het woord. Zijn verhaal was meer een terugblik op zijn carrière dan een blik op de Amerikaanse politiek. Na een tijdje barstte het debat over Amerika tussen het voormalige kopstuk van de SP en Verhagen dan toch los.

Gratis studie-uren
De leerlingen vertelden in de pauze dat ze het eerste gedeelte interessant vonden. Niet te moeilijk en alles werd in een notendop uitgelegd. Eén van de leerlingen had vooraf erger verwacht. Al was haar grootste drijfveer om te komen toch de gratis studie-uren.

Oss, Uden e.o.