Volledig scherm
Syriër Shikhmos Shikh Mostafa in het huis waar begin juli deze steen door de ruit vloog. © Paul Driessen/BD

Bedreigde statushouders willen niet meer in Oss wonen

OSS - Eerst ontvluchtten ze de oorlog in hun thuisland, nu voelen drie Syrische neven zich ook niet meer veilig in Oss. De statushouders willen daarom niet wonen in het huurhuis dat ze dankzij de gemeente Oss en BrabantWonen kregen in de Kuipers Rietbergstraat.

De 31-jarige Shikhmos Shikh Mostafa stond begin juli met zijn neven (28 en 15) te schilderen toen een steen door de ruit vloog en eieren op de gevel kapot spatten. Voor de woning vond tot drie keer toe een asielprotest plaats. De onrust was voor burgemeester Wobine Buijs reden om geen anti-vluchtelingendemonstraties meer toe te staan in Osse woonwijken. Voor de neven is dat niet genoeg, zij hebben het gevoel dat ze steeds over hun schouder moeten kijken in Oss.

Kans geven
De statushouders uit Syrië mogen naar eigen zeggen tot donderdag in het asielzoekerscentrum in Overloon blijven. Daarna 'moeten' ze naar Oss, maar ze smeken de gemeente, VluchtelingenWerk en het COA om een veilig thuis in een andere stad. De instanties willen het echter een kans geven in Oss. Ze proberen te doen wat ze kunnen om de statushouders toch een veilig thuis te geven aan de Kuipers Rietbergstraat.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.