Volledig scherm
© Bert Jansen

Bedrijf Berghem neemt nogmaals afstand van verdenking illegale handel en 'wildlife crime'

BERGHEM – Groothandel TimmersGems uit Berghem heeft maandagavond opnieuw afstand genomen van de beschuldiging van illegale handel. Eerder die dag zette het bedrijf een korte reactie op zijn website over de inval waarbij douane en politie onder meer 2.000 kilo koraal en dierlijke materialen in beslag namen. Later volgde een persbericht. Daarin schrijft het bedrijf dat de in beslag genomen artikelen, waaronder huiden van varanen en sieraden van ivoor, in mei nog probleemloos door de Nederlandse douane zijn toegelaten.

Twee weken geleden werd het bedrijf van Hans Timmers, TimmersGems, binnengevallen. De douane deed daar naar eigen zeggen een recordvangst in haar onderzoek naar 'wildlife crime'. Timmers zelf schrijft in een reactie op de website zich van geen kwaad bewust te zijn. De politie houdt hem vooralsnog verantwoordelijk, al is er nog geen aanklacht en is Timmers nog niet officieel verdacht. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

TimmersGems is in 1978 opgericht door natuursteenverzamelaar Timmers. Al ruim 38 jaar importeert het Berghemse bedrijf 'uitsluitend via officiële Nederlandse kanalen allerlei artikelen uit de wereld'. De groothandel levert inmiddels onder meer aan museumwinkels, juweliers en wereldwinkels. Sommige van deze artikelen zijn al in de jaren 80 geïmporteerd en liggen al tientallen jaren openlijk te koop in de showroom en worden ook verkocht via de website, zo valt in het persbericht van Roelofs advocatuur te lezen.

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Het bedrijf in Berghem. © Paul Driessen/BD
Politie en douane hebben een recordvangst gedaan aan illegaal dierlijk materiaal in een bedrijfspand en vijf loodsen in Brabant. Beelden: Bert Jansen

Oss, Uden e.o.