Volledig scherm
© Thinkstock

Bedrijven Pivot Park Oss en universiteit Leiden bundelen kennis

OSS - Er is een nieuw samenwerkingsverband gesmeed tussen Osse farmaceutische bedrijven, de Universiteit van Leiden en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) om nieuwe medicijnen te ontwikkelen tegen kanker.

Vier Osse bedrijven op Pivot Park werken mee aan dit project Oncodrugs: Lead Pharma, Pivot Park Screening Centre, NTRC en Covalution Biosciences. Dit laatste bedrijf is van de oprichters van Acerta Pharma, dat onlangs voor bijna zeven miljard euro is overgenomen. Door ieders werkwijze en kennis samen te brengen, verwachten ze sneller tot nieuwe medicijnen te komen. Ze willen de komende vijf jaar tot minimaal twee ‘vondsten’ per jaar komen die uitgewerkt worden tot geneesmiddelen.

CDDI
Vier jaar geleden zijn de eerste samenwerkingen al ontstaan in een project dat we CDDI noemen, het Cancer Drug Discovery Initiative. Daarin werkten de universiteit, het kankerinstituut en de screeningscenter in Oss samen. Nu zijn daar de bedrijven bijgekomen.

Uniek
Samenwerking op deze schaal komt in Nederland nog niet voor. Dat heeft onder meer te maken met complexe contracten die onder dit soort samenwerkingen liggen. Het project wordt betaald door alle deelnemende partijen en een overheidssubsidie, samen goed voor 1,2 miljoen euro. Mocht er een ‘eureka’ klinken, dan kan een grote farmaceut het opkopen en kan de opbrengst die vaak in fases wordt uitbetaald, verdeeld worden.

Oss, Uden e.o.