Volledig scherm
Beersky © Thomas Segers

Beste speciaalbiertje komt uit Berghem

BERGHEM – Dagblad Metro heeft Beerskey, een bier van Muifelbrouwerij Berghem, geselecteerd als een van de acht beste speciaalbieren van Nederland.

Eigenaar Martin Ostendorf is maar wat trots op deze vermelding. Met 11% alcohol en een brouwsel van geturfde whisky mout is het een complex, zwaarder brouwsel.

De naam Beerskey, laat zich gemakkelijk verklaren. Bier en whisky: Beerskey. Een geldprijs of ander vervolg zit er volgens de Berghemnaar niet in, blijkt aan zijn eervolle vermelding in Metro. “Het was geen wedstrijd of iets dergelijks. Ik heb me nergens voor in kunnen schrijven. Dit keer zijn er vooral kleine, ambachtelijke brouwerijen geselecteerd en dat bevalt me. Vaak zijn het toch de grote jongens uit de Randstand die in dit soort bladen staan. Wat dat betreft is het wereldje ook weer heel klein. Maar je weet het natuurlijk nooit. Er staan heel wat liters op voorraad, mocht dé grote bestelling ineens binnenrollen.”

Speciaalbier is trending. Waren er in 2013 nog 165 brouwerijen in Nederland, dit jaar zijn het er al 312. Leveringen lopen vooral via de groothandel, supermarkten en ook regionaal. Een winkel waar zijn bier verkocht wordt, daar begint Ostendorf voorlopig niet aan. “Daar moet je een mens voor zijn. En ik ben dat duidelijk niet. Laat mij maar lekker experimenteren en brouwen: dáár ligt mijn passie.”