Volledig scherm
Impressie bouwplan Oss. © Gemeente Oss

Bewoners botsen met wethouder over bouwplan in Oss

OSS - Een bouwplan voor 42 appartementen in de Schadewijk zorgt voor spanningen tussen bewoners en de gemeente Oss. De vlam sloeg woensdagavond in de pan nadat bewoner Hildo Offenberg vertelde dat de buurt zich 'genaaid voelt' door de gemeente. Dat heeft vooral te maken met onduidelijkheid over de ontsluiting van het plan.

Wethouder Gé Wagemakers liet dat niet over zijn kant gaan en beet de spreker toe dat diens opmerking meeweegt in de afwegingen van de gemeente. Dat schoot bij raadslid Joop van Orsouw in het verkeerde keelgat. Hij tweette: 'Wethouder Wagemakers dreigt bewoners Schadewijk: ,,Of excuses of we houden er rekening mee in beoordeling zienswijze." Bizar, maar waar.'

Ontsluiting
In het plan moet het verkeer door de smalle Johannes Poststraat. Bewoners vrezen onveilige situaties en dienden een zienswijze in op het plan. Ondertussen heeft spreekbuis Offenberg het idee dat de gemeente de bewoners niet serieus neemt. Vandaar zijn opmerking, waar hij geen excuses voor aanbiedt. ,,Hoe kan je excuses aanbieden voor iets dat leeft?"

Ook wethouder Wagemakers blijft bij zijn woorden. ,,Er was al een inloopavond in september waar medewerkers van de gemeente verbaal nogal agressief werden benaderd en voor leugenaars werden uitgemaakt. Iedereen ging ontevreden naar huis. Daarom was er woensdag nog een avond en van zo'n opmerking ben ik dan niet gediend. Dan ga ik voor de medewerkers staan. Die voelen zich niet veilig op deze manier."

Wagemakers herhaalt dat de opmerking mogelijk gevolgen heeft voor het behandelen van het bezwaar. ,,De mensen die hij beledigt, zijn wel degenen die de zienswijze beoordelen en natuurlijk heeft dat effect ja, het is mensenwerk. De spreker bewijst de mensen waar hij voor spreekt geen dienst." Inhoudelijk zegt de gemeentebestuurder: ,,Naar de ontsluiting wil ik best kijken en ook de zienswijze zullen we op zijn merites beoordelen, maar we moeten wel met respect met elkaar om blijven gaan. Anders wordt het een vervelend verhaal."

Dreigementen
Raadslid Van Orsouw, fractievoorzitter van Beter Oss, vindt de 'dreigementen' aan het adres van de bewoners niet kunnen. ,,Wagemakers eiste excuses en zou er anders rekening mee houden. Alsof ie God zelf is. Dit gaat me te ver." Zijn partij kaart de situatie donderdagavond aan als de raadscommissie in Oss spreekt over het plan.

Oss, Uden e.o.