Volledig scherm
PREMIUM
Frank van de Vorst met z'n boekje voor café Kaatje, het oudste café in de stad Oss. © Peter van Huijkelom

'Bieratlas' van Oss: van Kaatje tot Café Cunen en van De Pijl tot Muifelbrouwerij

OSS - De Osse bieratlas zo zou je het boek 'Tappen en slijten' misschien wel het beste kunnen omschrijven. Berghemnaar Frans van de Vorst beschrijft elke kroeg en brouwerij in de stad sinds 1881 en lardeert deze gegevens met anekdotes en weetjes. 

Zo lang de mens zich kan heugen zijn er plekken waar ze elkaar opzoeken onder het genot van een drankje. Of die plekken nou herberg, taveerne of koffiehuis werden genoemd was in feite bijzaak. Vooral de mannen zagen in bijna elke gelegenheid aanleiding om het glas te heffen, vaak tot verdriet van hun kwijnende gezin. In 1881 vond de Nederlandse overheid het tijd om paal en perk te stellen aan het ongebreidelde alcoholmisbruik. Voortaan waren vergunningen nodig om drank aan derden te schenken. Café Kaatje in  Oss was een van de eerste kroegen die zo'n vergunning bij de gemeente Oss aanvroeg en kreeg. Daarmee is het, in ieder geval op papier, het oudste café van de stad. 

  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”