Volledig scherm
Hans van der Lans (geblokte blouse) neemt een aantal natuurliefhebbers mee op excursie langs omgeduwde en afgebroken bomen. © Peter van Erp

Bosomvormer Maashorst ziet dat het goed was

HERPEN/SCHAIJK - ,,Zeg nou zelf, is dit mooi of niet?" Hans van der Lans heeft zijn gezelschap naar een open plek in het bos getroond. Her en der liggen dode bomen, al dan niet bedekt met een kleed van mos. Enkele bastloze stammen staan nog rechtop, de zwarte spechtgaten vol in beeld. Tussen het dode hout schieten talloze jonge boomscheuten op. 

Vroeger stonden hier eindeloze rijen sparren die de bodem verduisterden en daarmee elk nieuw leven in de kiem smoorden. Dieren hadden nauwelijks schuilgelegenheid. Het homogene bomenverzameling werd strak afgekaderd met brede, rechte paden. Eigenlijk had het allemaal maar weinig met natuur te maken, weet Van der Lans. ,,Het bos was ooit aangeplant voor houtproductie, alle andere dingen waren bijzaak."

Recreanten

Twintig jaar geleden schakelde toenmalig wethouder Jules Iding ecoloog Van der Lans in om van het productiebos een natuurbos te maken. Tien jaar lang voltrok de bosomvorming zich geruisloos. Tot de machines bomen begonnen om te duwen op Herperduin. ,,Daar kwamen meer recreanten", geeft bosbeheerder Marcel Geurts als verklaring. ,,De pleuris brak uit." Van der Lans: ,,Veel mensen hebben er moeite mee dat bomen doelbewust dood worden gemaakt." 

De ophef leidde tot enige beperkingen in de verder uitvoering op Herperduin. Nu, twintig jaar nadat de eerste bomen tegen de vlakte gingen, toont Van der Lans de resultaten. Die eerste bomen zijn inmiddels goeddeels verteerd door de omgeving. Ze laten mossige heuvels na. Het bos is gevarieerder geworden en sowieso spannender om doorheen te struinen. ,,En dit is pas het begin. We zijn nog lang niet klaar", verklaart Van der Lans. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement