Volledig scherm
Dode stammen bij het Ganzenven, waar het verzet tegen de bosvernieuwing van Herperduin begon. © Maarten van den Hurk

'Bosomvorming Herperduin is nu nog barbaarser'

BERGHEM/HERPEN - De balans tussen natuur en recreatie zorgt opnieuw voor spanningen in de bossen van Herperduin. Jan van Berkel hekelt de afgebroken boomstammen die sinds begin dit jaar wandel- en fietspaden blokkeren. Hij trekt aan de bel bij VDG.

De politieke partij vraagt wethouder Johan van der Schoot opheldering over de 'bosomvorming die nu nog barbaarser is' dan de vorige. De bestuurder belooft binnenkort met een verklaring te komen.

Protestgroep
In 2006 stond een protestgroep op haar achterste benen door de rigoureuze ingreep in Herperduin. Bomen werden omgeduwd, nieuwe soorten aangeplant en dierenschuilplekken gecreëerd om een natuurlijk bos te krijgen. Volgens Van Berkel, die destijds optrad als adviseur van dorpsraden Berghem en Herpen, een manier om toeristen te pesten.

Finetuning
Hij nam in 2014 afscheid en hoorde toen dat de gemeente alleen nog aan 'finetuning' zou doen. "Maar dit is pure bosomvorming." De gemeente ontkent dat, maar zegt wel dat er duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen recreatie- en natuurzones. In die laatste gaat ze minder voorzichtig te werk en kan ze paden blokkeren.

Oss, Uden e.o.