Volledig scherm
Vier van de seniore bewoners van de Sterrebosflat in Oss op hun favoriete ontmoetingsplek © BD

BrabantWonen doet hangplek op slot, ouderen zijn boos: 'Het voelt als een kleuterschool'

OSS - Het gaat hard tegen hard in de Osse Sterrebosflat. Een tiental oudere bewoners van de flat verzet zich tegen de dagelijkse sluiting van hun 'hangplek', een overdekt balkon op de vierde verdieping. Verhuurder BrabantWonen wil dat de ouderen om 22.00 hun eigen woning opzoeken en sluit het zitje dan af. De ouderen voelen zich betutteld. ,,Het voelt alsof ik terug ben op de kleuterschool."

Drie weken geleden liep het conflict zo hoog op dat de politie werd opgetrommeld. De ouderen  hadden zich demonstratief verzameld bij de entree van de flat. Daarop belde de receptioniste de politie. ,,Ze voelde zich bedreigd", vertelt Mieke van de Pas, een van de rebellerende ouderen. ,,Kun je het je voorstellen. Die agenten kwamen binnen en troffen daar ons, een stel ouw knoeste. Ze konden hun lach niet houden."

Waar het volgens de bewoners van de Sterrebosflat om gaat is dat ze zelf willen bepalen hoe laat ze naar bed gaan en waar ze samenkomen. Roelie Teisman: ,,Dit is een serviceflat, geen verpleeghuis. Mensen wonen hier zelfstandig, al kunnen  ze wel zorg op maat inkopen. Dit zitje is min of meer onze gezamenlijke achtertuin. Als we in  de rij hadden gewoond, kwam BrabantWonen ook niet vertellen hoe laat we als buren terug naar onze eigen woning moeten." 

Oss, Uden e.o.