Volledig scherm
Ook de Ridderhof in Oss stond dinsdagavond blank door regenval. © Paul Driessen

Brandweer had handen vol aan ondergelopen kelders en straten in Oss

UPDATEOSS - De Osse brandweer kreeg dinsdagavond 21 meldingen binnen over ondergelopen kelders en straten die blank stonden. ,,Of we het druk hadden? Dat kan je wel zeggen, ja", reageert postcommandant Hans Rigter.

Liefst 32 van de 40 leden van de Osse brandweerpost waren dinsdag in de weer. ,,We zijn rond half 9 gestart met rijden en om 1 uur was het laatste voertuig terug. We pompten behoorlijk wat kelders leeg", zegt Rigter een dag later. Aan het vele water in sommige straten, kon de brandweer weinig doen. ,,Alleen als we zien dat het water zo hoog staat dat het bij mensen naar binnen loopt, gaan we pompen."

De Osse brandweer had dinsdag vijf wagens op de weg. Ook werd in de kazerne aan de Wethouder van Eschstraat een eigen meldkamer ingericht, omdat de overkoepelende meldkamer in Eindhoven de vele Brabantse meldingen niet aan kon. ,,Er wordt helaas nog te veel 112 gebeld zonder dat er echte spoed is. Ik snap dat ook wel, mensen zijn emotioneel. Maar in dit soort gevallen van is 0900-8844 hét nummer om te bellen", zegt Rigter.

Geen gewonden

In Oss vielen geen gewonden en stortte niks in. ,,Het viel nog best mee. We hebben een vlaagje meegenomen van wat over andere delen van het land raasde", stelt de postcommandant. Hij en zijn mannen staan altijd standby. Als er noodweer dreigt, zoals ook de komende dagen, zijn ze extra alert. Dat zit in praktische zaken als het aanvullen van printerpapier. ,,Zodat we de vele meldingen af kunnen drukken."

Wateroverlast

De Huisdier Voordeelshop aan de Kruisstraat kampte een dag later nog met overlast. Door de regenval kwam het water uit de wc omhoog en liep het de winkel in. Die ging daardoor 's ochtends niet open. 

De gemeente Oss vroeg mensen om informatie en foto's door te geven van wateroverlast. Zo hoopt ze in kaart te brengen waar er problemen ontstaan bij hevige regenval. In de oproep meldt de gemeente tevens: 'We hebben onze riolering zo ontworpen dat we accepteren dat er een paar keer per jaar water op straat blijft staan.' Voor schade verwijst ze door naar verzekeraars. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement