Burgemeester Buijs pleit in brief aan Brussel voor redden religieus erfgoed in Megen

VideoOSS - ,,In Megen kun je terug naar de echt belangrijke zaken in het leven, de dingen die tijdloos zijn: liefde, vriendschap, familie en afscheid." Met deze woorden besloot burgemeester Wobine Buijs de brief die ze woensdag deponeerde in de schatkist met persoonlijke verhalen over religieus erfgoed. 

De vraag naar haar persoonlijke kijk op het belang van geloofshuizen voerde haar in gedachten naar het Bruurke van Megen, waar gelovigen tot op de dag van vandaag briefjes aan de tombe van de pater toevertrouwen. ,,Kerken en kapellen zijn eeuwenoude plekken voor samenkomst en meditatie." 

Volledig scherm
De tombe van het Bruurke van Megen. © Fotobureau Ruud Rogier

Pastoor Roland Kerssemakers richtte zich in zijn persoonlijk schrijven op de Grote Kerk van Oss. Dat is volgens hem veel meer dan een imposant monument: ,,Het is een symbool van de emancipatie en herwonnen trots van de Osse bevolking." Alleen al daarom zou het gebouw voor de stad behouden moeten blijven, vindt hij.

Europees parlement

De brieven van de burgemeester en pastoor gaan naar het Europees parlement als aanzet tot een reddingsplan voor religieus erfgoed als kerken, kapellen, synagogen, begraafplaatsen en kruisbeelden. Iedereen die dat wil kan een brief schrijven en deze deponeren in de speciale dozen die daarvoor in kerken staan. 

,,Waar het ons vooral om te doen is dat mensen zich bewust worden van de enorme uitdaging waar we met z'n allen voor staan", verklaart Harry Peters, voorzitter van de werkgroep religieus erfgoed. ,,Alleen al in de gemeente Oss staan meer dan zestig religieuze panden en objecten waar we op termijn iets mee moeten."