Volledig scherm
© ANP XTRA

Burgemeester Buijs twijfelt over woningsluiting na wapenvondst

OSS - Burgemeester Wobine Buijs van Oss is er nog niet over uit of ze haar collega's uit Breda, Tilburg en Roosendaal gaat steunen in hun streven om woningen te kunnen sluiten waar wapens worden aangetroffen. Tot op heden mogen burgemeesters alleen tot sluiting overgaan als er drugs worden gevonden. 

,,Ook voor mij is het onverteerbaar dat mensen pistolen en andere wapens in huis hebben. De vraag is of zoiets direct gekoppeld kan worden aan de handhaving van openbare orde en veiligheid en dat er dus een taak voor de burgemeesters ligt." Het verschil met drugs is dat deze vaak een grote aantrekkingskracht hebben op allerlei gespuis, zo legt Buijs uit. ,,Door een woning te sluiten haal je de loop eruit. Bovendien is er bij hennepkwekerijen en drugslaboratoriums ook nog het risico op brand, waar ook de buurt aan bloot wordt gesteld." 

Buijs wil zich verder verdiepen in het voorstel van haar collega-burgemeesters voor ze een definitief standpunt inneemt. Uiteindelijk is het aan de Tweede Kamer of de bevoegdheden van de burgemeesters via wetgeving verder worden uitgebreid.