Volledig scherm
Leo Daanen van de vogelwerkgroep Maasheggen onderzoekt de vogels nauwkeurig. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

Burgemeester geeft Megense babyooievaars een ring en een naam

MEGEN - De drie jonge ooievaars op het nest op De Gevangentoren in Megen gaan niet langer anoniem door het leven. Met hulp van een hoogwerker van de Osse brandweer werden de jongen uit het nest gehaald.

Leo Daanen van de Vereniging Vogelwacht De Maasheggen haalde de drie jongen ieder afzonderlijk in een IKEA-tas uit het nest. Lange tijd zat één van de ouders nog op het nest, maar die koos er uiteindelijk voor om de boel van een afstand in de gaten te houden. 

Leo Daanen gaf de vele belangstellenden een lesje 'ooievaar'. Hij voerde een controle uit en woog de vogels. Het gewicht lag rond de 3,50 kg. De lichtste ooievaar woog maar 2,9 kg. Dan de namen: burgemeester van Oss Wobine Buijs noemde 'haar' ooievaar Kato, ontleend aan de ooievaar uit het vroegere tv-programma De Fabeltjeskrant. De aanwezige kinderen hadden geen idee waar de burgemeester op doelde. 

Huub Wattenberg, vertegenwoordiger van het toeristisch informatiecentrum Megen afgekort tot TIM, had de eer om één van de ooievaars Tim te noemen. Thea Muller van restaurant Op De Poort gaf de derde naam prijs: Mason ( de naam van haar kleinzoon).

Het ringen van ooievaars gebeurt om ze later te kunnen volgen en te kunnen zien waar ze foerageren.

Volledig scherm
Leo Daanen weegt de lichtste ooievaar: 2,9 kg. © Jan Ploegmakers