Volledig scherm
Harrie Windmuller van Brabantwonen en burgemeester Wobine Buijs van Oss. © Paul Driessen/BD

Burgemeester Oss over onrust in Braakstraat: 'De grens is bereikt'

OSS - In een korte persconferentie gaf burgemeester Wobine Buijs donderdagmiddag een stevig signaal af richting onruststokers in de Braakstraat in Oss. Een aantal straatbewoners ageert daar tegen de komst van 3 Eritrese mannen in 1 huurwoning. Een van de tegenstanders bedreigde medewerkers van BrabantWonen en Vluchtelingenwerk met een slipper. Tegen hem is aangifte gedaan.

"Daarmee is de grens bereikt", zei Buijs, feller dan normaal. "Je kunt niet kiezen wie je buren worden, ook niet in Oss." De burgemeester tolereert geen geweld en overlast, staat nieuwe ondermijning van haar gezag niet toe. Buijs is vastberaden om door te zetten in de Braakstraat. Die 3 Eritreeërs gaan daar komen. "En veilig", voegde ze daar verbeten aan toe.

Geen toestemming
Bewoners van de Braakstraat hingen protestdoeken op en vragen iedereen om donderdagavond de straat op te gaan tegen het beleid. Hun oproep vindt gehoor bij rechtse clubs. Buijs weet nog niet wat ze kan verwachten van het protest, waar geen toestemming voor is gevraagd. Door een opstand(je) te ontketenen, geven de omwonenden het gesprek uit handen, zei Buijs. Dat maakt de situatie volgens haar 'uitermate lastig'.

In Oss was het eerder onrustig door kamergewijze verhuur waarbij meerdere alleenstaanden in een woning worden gehuisvest. In de Krinkelhoek en de Schadewijk leidde dat in maart tot aanhoudende protesten, vernielde woningen en een knieval van de instanties. Die willen het niet nog eens zo ver laten komen.

Lees meer nieuws over de asielplannen op bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.