Volledig scherm
De woning waar het allemaal om te doen is © Daan ter Mors / @WijkAg_Schadewk

Burgemeester Oss staat geen asielprotesten meer toe in woonwijken: 'Grens is overschreden'

OSS - Burgemeester Wobine Buijs staat geen vluchtelingenprotesten meer toe in Osse woonwijken. Met het ingooien van een ruit in een huis aan de Kuipers Rietbergstraat, waar op dat moment 3 statushouders waren, is voor haar een grens overschreden. Door samenscholingsverboden af te vaardigen, probeert ze vanaf nu te voorkomen dat betogers zich ophouden voor woningen waar vluchtelingen een thuis krijgen.

In Oss wordt sinds februari geprotesteerd tegen het huisvesten van meerdere statushouders in één woning. Daarbij sneuvelden ruiten van zeker drie huizen, maar nooit eerder waren de nieuwe bewoners thuis.
Buijs heeft de betogingen tot nu toe steeds toegelaten, omdat ze veel waarde hecht aan de vrijheid van meningsuiting. ,,Maar op een gegeven moment is het klaar."

Weerzin
Het is niet zo dat Oss helemaal geen protest meer toestaat. Mensen die een demonstratie aanvragen, krijgen in overleg met de gemeente te horen waar ze hun betoging mogen houden. ,,Maar niet meer in woonwijken." Dat komt volgens haar intimiderend over op de nieuwkomers en bewoners van de wijk.
Buijs sprak meermaals haar weerzin uit over de steen die vrijdag door de ruit vloog. ,,Dan sta je braaf je huis op te knappen en vliegt er een steen door de ruit. Bij mensen die uit een oorlogsgebied zijn gevlucht. Dat is niet te geloven."

Voor het laatste nieuws over vluchtelingen in deze regio: bd.nl/vluchtelingen.