Volledig scherm
© Thinkstock

Burgemeester Oss toont spierballen aan drugscriminelen

OSS - Burgemeester Wobine Buijs laat haar spierballen zien aan drugscriminelen in Oss. Afgelopen jaar kwam ze 57 keer in actie nadat de politie in een woning, schuur of bedrijf - zie op begeleidend kaartje waar precies - een bepaalde hoeveelheid verdovende middelen vond.

Buijs liet in totaal 24 van die ‘drugspanden’ drie of zes maanden sluiten, deelde 27 waarschuwingen uit en zag in enkele gevallen af van represailles. "Ik sluit er elke week wel eentje”, stelt burgemeester Buijs ietwat overdreven. Neemt niet weg dat ze ijverig is: in de provincie sloten slechts Tilburg en Breda in de afgelopen jaren meer drugspanden, leerde onderzoek van Omroep Brabant.

Waardeloos
Tegenstanders van de Osse aanpak zijn er ook. Niet alleen bewoners en eigenaren van panden die worden gesloten nadat er meer dan 30 gram softdrugs of een halve gram harddrugs is aangetroffen.

Ook advocaat Richard Laatsman meent dat beleid en wetgeving waardeloos zijn. Zijn grootste bezwaar: "Een man, vrouw, zoon of dochter die drugs heeft zonder dat de rest er weet van heeft, kan ervoor zorgen dat een heel gezin op straat komt te staan.”

De raadsman verloor eerder een zaak tegen het sluiten van een drugspand in Oss maar geeft niet op. Advocaat Laatsman stapt eerst naar de Raad van State en als dat niet werkt gaat hij naar het Europese hof.

Oss, Uden e.o.