Volledig scherm
De gemeente Oss heeft plannen voor de plaatsing van deze 'statushoudershuisjes'. © Mooiland/gemeente Oss

Buurt Herpen schrikt van tijdelijke vluchtelingenhuisjes

HERPEN - "Het nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel, heel de buurt is er tegen", zegt Gertjan van Bergen. Hij woont in een nieuwe wijk van Herpen en krijgt achter zijn woning 14 tijdelijke huisjes voor vluchtelingen met verblijfsvergunning en jonge woningzoekers uit het dorp. "Denk je nou echt dat die daar gaan wonen op 30 vierkante meter? Dat is niks!"

Van Bergen vond dinsdag een brief in de bus met tekst en uitleg over de tijdelijke huisjes aan de Gepkespad in nieuwbouwwijk Wilgendaal. "Een jonge wijk waar veel kinderen wonen. Daar struinen straks mannelijke asielzoekers doorheen. De buurt is in rep en roer, laaiend. De reacties die op de buurtapps rondgaan zijn niet mals. Moeten wij ook varkenskoppen ophangen? Dit pikken wij niet!"

Donderdagavond houden woningcorporatie Mooiland en de gemeente Oss, initiatiefnemers van de huisjes, een bijeenkomst voor direct omwonenden in dorpshuis 't Slotje. Later worden Herpenaren bijgepraat tijdens een avond van de dorpsraad. Die club krijgt sinds dinsdag reacties binnen van geschrokken bewoners. De gemeente kijkt ook naar nieuwbouwwijken Piekenhoef in Berghem en Horzak in Oss als locaties voor tijdelijke huisjes voor alleenstaande vluchtelingen.

Lees meer over de opvanglocaties in Brabant op bd.nl/vluchteling.

Oss, Uden e.o.