Volledig scherm
Eerdere protesten in Oss: de teksten op de stoep voor de woning aan de Jonkers van Ossstraat in de Osse wijk Krinkelhoek (archieffoto). © Peter van Erp/BD

Buurtbewoners Braakstraat in Oss dreigen met acties bij komst van 3 vluchtelingen

* UPDATE 09.08 uur * OSS - Een aantal bewoners van de Braakstraat in Oss is niet blij met de komst van 3 alleenstaande vergunninghouders uit Eritrea naar hun straat. De bewoners van het blok van 8 huizen zijn daar vorige week dinsdag over ingelicht door Vluchtelingenwerk en Brabant Wonen. Sindsdien is een aantal gesprekken gevoerd met de instanties, maar die hebben volgens de bewoners tot niets geleid.

De inwoners van de wijk dreigen vanaf donderdag dagelijks de straat op te gaan om te demonstreren tegen de plannen van de gemeente en de woningcorporatie. In de brief schrijft Brabant Wonen dat het gaat om vluchtelingen uit Eritrea. 'Ze hebben een reis achter de rug en leefden lange tijd in onzekerheid'. Op 13 juni is de contract-ondertekening en de sleuteloverdracht. Daarna zullen de vluchtelingen binnen 2 weken het huis gaan bewonen.

Acties
Oss kijkt naar allerlei manieren om dit jaar nog zeker 226 vluchtelingen met verblijfsvergunning te huisvesten. Maar het is niet de eerste keer dat de gemeente Oss gebukt gaat onder hevig protest tegen de komst van vluchtelingen. Afgelopen maart gingen bewoners van de Krinkelhoek in Oss ook al de straat op om te protesteren tegen de komst van 4 statushouders in 1 woning. Ruiten werden kapot gegooid, de woning werd beklad. Dat protest wierp zijn vruchten af. De gemeente besloot het plan terug te draaien.

Demonstratie
Voor komende maandag 6 juni 19.30 uur heeft Groep Krinkelhoek -actiegroep tegen asielzoekers- aangekondigd dat ze de straat op gaat om te protesteren tegen het asielbeleid van de gemeente Oss. In de Titus Brandsmaparochie wordt rond diezelfde tijd voorlichting gegeven door de groep Oss verwelkomt vluchtelingen. De politie en de gemeente zijn op de hoogte. Omdat er nog geen officieel verzoek tot demonstratie is ingediend, kunnen de instanties daar nog niet op anticiperen.

Lees meer over de huisvesting en opvang van statushouders en asielzoekers op bd.nl/vluchteling.

Oss, Uden e.o.