Volledig scherm
Aan de parkzijde van museum Jan Cunen opent dinsdag Café Cunen. © Rachelle Suppers

Café Cunen opent, museum weer stap dichter bij einddoel

Ma 8 mei: Nog geen zon, maar wel al een terras. Dinsdag opent museum Jan Cunen haar nieuwe café. Met een terras in het park dus.

En kwam je het museum eerst binnen via die ‘verstopte’ deur aan de kant van de Raadhuislaan om vervolgens in een donkere hal je ontvangst af te wachten, vanaf nu mag je via de andere zijde – via het park – naar binnen.

Glazen wand

Met argusogen keek ik naar de plannen voor een glazen wand aan de parkzijde van het museum. Moeten ze nou echt zo’n mooi klassiek gebouw opleuken met metaal en glas?

Maar ik ben om bij het zien van het resultaat, hoor. De ruimte, de openheid en de nieuwe strakke huisstijl van het museum stralen iets stads uit. Wie via de nieuwe ingang het café binnenwandelt ziet aan zijn rechterzijde een zithoek. Deze ruimte was eerst die donkere kamer waar meestal een film getoond werd, weet je nog? Let hier vooral op de tegels aan de muur wanneer je een kijkje gaat nemen. Onvoorstelbaar dat deze originele wit-blauwe tegeltjes van Villa Constance jarenlang verstopt zaten.

Oud en nieuw

Hiermee omarmt het museum het verleden van het gebouw. ,,Oud en nieuw worden verenigd”, knikt directeur Karin van Lieverloo, zittend op een krukje in een nog kale nieuwe expositieruimte op de eerste etage, uitkijkend over het park. 
Als het aan haar ligt, worden er in de toekomst nog meer nieuwigheden toegevoegd. ,,Mijn droom: schommels en bankjes tussen de bomen in het park. Het moet een ontmoetingsplek zijn.” Een beeldentuin zou daar ook prima bij passen. ,,Maar dat mag niet ten koste gaan van evenementen die hier gehouden worden”, benadrukt ze nog maar eens.

Dikke mannetje

Over beelden gesproken: het ‘dikke mannetje’ – dat eigenlijk Lyrisch Water heet – aan de Molenstraat-zijde van het museum is een paar meter opgeschoven. Maar zou het niet eigenlijk naar het park verhuizen? ,,Daar is inderdaad over gesproken, maar omdat er in het beeld ook een fontein zit was het praktischer het aan de voorzijde te houden. Wel komt hier nog groen omheen, zodat het beeld beter tot zijn recht komt.”

Op 28 mei wordt het café feestelijk geopend, in juni komt er een zomertentoonstelling uit eigen collectie en eind september zal het museum officieel heropend worden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lot kermisfeesten Oss ligt opnieuw in handen van rechter
    PREMIUM
    ANALYSE

    Lot kermisfees­ten Oss ligt opnieuw in handen van rechter

    OSS - Het feest lijkt uit in de Eikenboomgaard in Oss. De bewoners die actievoeren tegen grote evenementen in de straat, weten zich sinds deze week gesteund door de rechter. Die geeft hen op alle punten gelijk in hun strijd tegen de vergunningen die de gemeente in 2017 verleende voor de Muziekboulevard en de kermisfeesten in de straat. De uitspraak heeft gevolgen voor komende evenementen. Partycrew, het bedrijf dat de festiviteiten organiseert, houdt voor augustus serieus rekening met het 'worstcasescenario': een kermis zonder feest in de straat.

Oss, Uden e.o.