Volledig scherm
De schade aan en rond café 't Berghje. In de gevel zitten tientallen inslagen. Links in de deur, waar onder andere kroegbaas Antoine van den Bergh bij staat, zit ook een gat. © Paul Driessen

Camerabeelden tonen verdachte die explosief neerlegt, schade tot op tientallen meters rond 't Berghje in Oss

OSS - Het explosief dat dinsdagnacht ontplofte voor de deur van het woonhuis bij café 't Berghje is er door iemand neergelegd. Dat is te zien op camerabeelden, die café-eigenaar Antoine van den Bergh aan het Brabants Dagblad heeft laten zien. 

Volledig scherm
Antoine 'Lap' van den Bergh. © Rachelle Suppers

Van den Bergh nam de beelden van de bewakingscamera over op zijn telefoon, vlak voor de politie de harde schijf in beslag nam voor onderzoek. Het zijn geen heldere beelden, maar in een hoekje is duidelijk te zien hoe een persoon naar het café loopt. Drie à vier seconden later volgt een grote lichtflits, en dwarrelen witte vlokken door het beeld. 

De klap was zo hard dat veel mensen in de buurt er wakker van werden. De schade is dan ook flink, zo blijkt als de politieafzetting wordt verkleind. Tot op vijftig meter rond de plaats van de explosie zijn inslagen te zien. Er zitten tientallen kleine gaatjes in de gevel, rolluiken, terrasafscheiding, schutting en zelfs twee auto's aan de overkant van de straat. 

Antoine van den Bergh vraagt zich af of de persoon in beeld zelf niet geraakt is door de explosie, zo snel volgt de klap op het neerleggen van het explosief. 

Gered door de rolluiken

Het explosief ontplofte voor het woongedeelte van het café, waar Antoine en zijn vrouw op dat moment op de bank zaten. Ze hebben erg veel geluk gehad, vertelde een politie-agent woensdagochtend. 'Je mag blij zijn dat je rolluiken hebt, anders waren jullie in een lijkenzak naar buiten gekomen’, zou hij tegen de uitbater hebben gezegd. Hoewel de ruiten aan de voorkant zijn gesprongen, lijkt de schade binnen mee te vallen. De twee bewoners hebben geen schrammetje. 

Eén van de auto's die beschadigd raakte is van buurman Aderito Vasconcelos en zijn vrouw. In de ruiten van hun Mercedes zitten zeker twee gaten door inslagen van het explosief. Aanvankelijk sloeg de geboren Portugees niet aan op de knal. ,,We zijn blijven liggen, hier in de buurt gebeurt zoveel'', was zijn eerste reactie. ,,Als je bij iedere knal naar buiten wil, kun je net zo goed altijd bij de deur gaan zitten.'' 

Volledig scherm
Een inslag in één van de auto's. © Paul Driessen

Camera's op straat

Deze knal bleek achteraf toch wat heviger dan voorgaande. Vasconcelos doet aangifte van vernieling van zijn auto en zou graag zien dat de gemeente maatregelen neemt, met camera's op straat. 

Locoburgemeester Kees van Geffen gaf woensdag aan het eind van de ochtend een eerste reactie: ,,Ik vind het vreselijk wat er gebeurd is. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We begrijpen dat iedereen in die buurt enorm geschrokken is.'' Tijdens het onderzoek van de politie en Openbaar Ministerie doet de gemeente verder geen mededelingen. 

Open met de kermis?

Als het aan Antoine van den Bergh ligt gaat zijn zaak snel weer open. De kermis staat voor de deur, en hij had veel feesten gepland. ,,Zet er twee nieuwe ramen in en we kunnen weer open'', zegt hij nuchter. Of dat echt zo soepel gaat, is nog afwachten. De gemeente liet eerder coffeeshop De Jungle sluiten, nadat het in maart werd beschoten met een automatisch wapen. 

Of 't Berghje hetzelfde lot wacht wordt mogelijk duidelijk als het politieonderzoek is afgerond. Het is nog niet bekend wanneer dat het geval is. De gemeente heeft ook nog niets laten weten over het al dan niet doorgaan van de kermisfeesten in en voor het café. 

  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”