Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx

Celstraf van 17 maanden geëist tegen zwendelende eigenaar van Vleescentrale Oss

DEN BOSCH/OSS - De eigenaar van de Vleescentrale Oss, een bedrijf dat gold als dekmantel voor een grootscheepse zwendel in vlees en andere voedingswaren, hoorde deze woensdag zeventien maanden celstraf tegen zich eisen bij het gerechtshof in Den Bosch.

In 2011 eiste de officier van justitie 21 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. In hoger beroep werd 27 maanden geëist waarvan 7 voorwaardelijk. Dat was in 2014.

Het vonnis uit 2014 is door de hoge raad vernietigd. Dat is de reden waarom de zaak deze woensdag opnieuw diende voor het gerechtshof. De advocaat-generaal acht de eigenaar van de vleescentrale, een 60-jarige man uit Beuningen, verantwoordelijk voor de miljoenenschade die is ontstaan door de zwendel. ,,Maar de feiten hadden plaats in 2007. Daarom valt mijn strafeis lager uit", motiveerde hij.

De aangeklaagde eigenaar van de Vleescentrale Oss is overigens niet Willy Selten, van die andere vleesgroothandel in Oss waar op grote schaal werd gesjoemeld met vlees. De rechtbank besliste woensdag dat Selten 1 miljoen euro moet betalen als voorschot op de afronding van het faillissement van zijn bedrijf.

De uitspraak volgt over veertien dagen.

Oss, Uden e.o.