Volledig scherm
De oude V&D in Oss wijkt voor nieuwbouw met centrumplan Wal Kwartier © Thomas Segers

'Chantage' overschaduwt zegen voor centrumplan Oss, alleen SP stemt tegen

OSS - Na een 'heel bijzondere avond' staat het licht op groen voor centrumplan Wal Kwartier. Op de SP na ging donderdagavond heel de gemeenteraad achter het plan staan om de oude V&D en de aanpalende pandenrij te slopen om plaats te maken voor nieuwbouw met plek voor winkels, woningen, horeca en cultuur. Op verzoek van de oppositie gingen donderdag nog geen knopen door over geld. Dat gebeurt in december, als er meer bekend is over de financiën van het pand.

Er leek aan het begin van de vergadering geen vuiltje aan de lucht. De coalitie van VDG, CDA en VVD en oppositiepartij GroenLinks waren duidelijk: we willen nu gas geven met het centrumplan. Beter Oss, D66 en PvdA wilden best instemmen met het plan, als het besluit over geld er maar uit werd gehaald. De SP bleef tegen, de partij staat niet achter de verhuizing van de bibliotheek naar de nieuwbouw en wil eerst meer onderzoek. Ook vindt de SP dat V&D-pandeigenaar Van Deursen Group te veel gemeenschapsgeld verdient aan het plan.

'Chantage'

Alles verliep zoals verwacht. Tot Beter Oss-leider Joop van Orsouw na een schorsing van dik een halfuur terugkeerde en coalitiepartijen en wethouder Gé Wagemakers beschuldigde van chantage. Hij en zijn collega's van D66 en PvdA vonden dat de SP onder druk werd gezet om toch voor het centrumplan te stemmen. ,,We nemen het amendement (om niet te stemmen over geld, pd) alleen aan als SP terug het hok in gaat. Dat noem ik chantage." Hij stelde dat de drie partijen SP volgden en hun steun aan het plan in zouden trekken. ,,Wij wensen niet te wijken voor chantage."

De coalitiepartijen en de wethouder vielen van verbazing welhaast van hun stoel. ,,Welk spel speelt u? Moet er een bom onder of wat is de bedoeling?", vroeg Roel van de Camp (VDG) zich af. Ook andere partijen snapten niet waar Van Orsouw op doelde.

Beter Oss gaf de 'chanteerders' de kans om in het vervolg van de vergadering te laten zien dat ze beter konden, dan zouden de drie partijen toch voor stemmen. Dat kwam hem vervolgens weer op de beschuldiging 'chantage' te staan. Na weer een schorsing werd de kou uit de lucht gehaald en werden de oude stellingen betrokken. De SP stemde tegen, de rest voor.

Strafbaar

De beschuldigingen over chantage overschaduwden de avond die voor de voorstanders van plan Wal Kwartier zo'n goed nieuws bracht. Dolf Warris (GroenLinks) richtte zich rechtstreeks tot Van Orsouw. ,,Chantage is een zeer zwaar woord om naar ons hoofd geslingerd te krijgen. Je verwijt raadsleden een strafbaar feit."

,,Het is een heel bijzondere avond dit. We zouden het niet over financiën hebben omdat die uit het besluit worden gehaald, maar uiteindelijk hebben we het er toch nog de hele avond over gehad", besloot Willeke Verhagen (VDG). De raad zei ook ja tegen de herontwikkeling van straten rond het stadshart. Daar hoort een rotonde voor Museum Jan Cunen bij.

Positief

Op de tribune werd het besluit over plan Wal Kwartier goed ontvangen door centrummanager Jack van Lieshout, biebdirecteur Gio van Creij en ondernemer Sjoerd Roelofs, die strijden voor centrumplan Wal Kwartier. ,,Ja, dit is absoluut goed nieuws", vond Van Lieshout. ,,De politiek zegt vrij massaal: het cultuurhuis hoort in het centrum thuis, en daar hoort de bibliotheek bij. De basis van het plan kan door." En de besluiten over geld, die komen in december.