Volledig scherm
Geiten spelen vaak een rol bij het overbrengen van Q-koorts. Onbehandeld is Q-koorts levensbedreigend

'Chronische Q-koortspatiënten over 5 jaar overleden'

DEN BOSCH/HERPEN - Een bevolkingsonderzoek rond voormalige Q-koortshaarden is niet de beste manier om de chronische variant in beeld te brengen, denkt Alfred Olde Loohuis. De nu gepensioneerde huisarts uit Herpen, die veel tijd stak in het onder de aandacht brengen van de ziekte, denkt dat veel patiënten op die manier de boot missen.

Vrijdag stemde Provinciale Staten unaniem in met een motie, waarin het kabinet en de Tweede Kamer in Den Haag worden opgeroepen om een groot bevolkingsonderzoek op te starten naar chronische Q-koorts. Eind mei werd bekend dat vooral door die variant van de ziekte de dodenteller van Q-koorts inmiddels al op 74 staat. Er wordt gerekend op meer dodelijke slachtoffers.

Arbitraire grens
Iedereen die tijdens een uitbraak binnen een straal van vijf kilometer van een besmet bedrijf woonde, zou volgens de indieners van de motie een oproep van de dokter moeten krijgen. Maar Olde Loohuis vindt die grens van vijf kilometer arbitrair. Volgens hem ligt een groot deel van het probleem juist buiten de Q-koortshaarden van destijds. „Ik spreek mensen uit heel het land die de wanhoop nabij zijn. Huisartsen elders weten amper wat Q-koorts is, testen er nooit op. Het moet tussen de oren komen, en rap ook. Over vijf jaar is het te laat, dan zullen de meeste patiënten die we niet opsporen zijn overleden.”

Motie
De uitspraken van Olde Loohuis sluiten naadloos aan bij een motie die de Brabantse GroenLinks-fractie vrijdag in het Provinciehuis indiende. Hun oproep aan de provincie om artsenkoepels in het land bewuster te maken van Q-koorts, kreeg de volle steun van Provinciale Staten

Meer achtergronden en het laatste nieuws over de Q-koorts op bd.nl/qkoorts.

Oss, Uden e.o.