Volledig scherm
Kunstgras en bloemen sieren de ondergrondse container aan het Titus Brandsmaplein. © Rachelle Suppers

Column: 'Het fleurt meteen de buurt op'

Ma 29 jan: Achteloos wordt er een volle zak plastic vuil bij die vijf andere groene zakken vol boterhammenzakjes, melkpakken en soepblikken gesmeten. Dat oranje gevaarte waar het eigenlijk in zou moeten wordt niet eens meer opengetrokken. 

‘Als er al vijf zakken naast staan zal hij wel vol zijn’, wordt er gedacht. En dat denken de volgende tien vuilbrengers ook. Resultaat: een berg vol wegwaaiend plastic vóór de oranje plastic container in plaats van erin. Ik zie het regelmatig bij een bezoekje aan de supermarkt. Het mooiste is dat die container vaak niet eens vol is, maar het gewoon gemakzucht is, iets met ‘kuddedieren’ en zakken die te vol worden gepropt zodat ze niet meer door het deurtje passen.

Eén van die befaamde vuilnisstortplaatsen is die bij het Titusbrandsmaplein in Oss. Daar heeft de gemeente nu iets ludieks voor bedacht: stralend kunstgras en fleurige nepbloemen – waarschijnlijk van plastic, hoe ironisch – moeten voorkomen dat mensen hun vuil naast de ondergrondse container mikken. De komende tijd wordt gemeten wat voor een effect de aankleding heeft op het gedrag van ‘vuilstorters’. Daarna gaat het kunstgras ‘on tour’. Er zijn namelijk nog wel wat plekken in Oss die dit matje kunnen gebruiken. Denk aan de Wolfskooi op Ussen en winkelcentrum De Ruwert. Ook op de Vierhoeksingel kunnen ze er wat van.

Een buurtbewoonster – ‘naam hoeft niet’ – passeert maandagochtend tevreden de ‘dumpplek’ wanneer ze naar haar gymles wandelt. ,,Vaak was het hier na het weekend een grote bende. Lagen er bergen plastic. Luiigheid, denk ik”, vertelt de dame. ,,Ik denk dat dit wel gaat werken. Kijk, nu ligt er niets.” Even later stopt Anje Bakker met haar fiets bij de tegenoverliggende glasbak. Even wat weggooien. ,,Goed dat er op deze manier iets aan gedaan wordt. En het fleurt de buurt meteen een beetje op”, vindt de Osse. Terwijl zij dit vertelt zet een andere vrouw haar zak plastic keurig in de deur van de oranje bak en duwt hem dicht. Weg vuil.

En zo heurt het ook. Als er wat carnavaleske kunstbloemen en wat groen nodig blijken te zijn om ons daaraan te herinneren, ach, waarom niet? 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement