Volledig scherm
© Jaap van der Doelen

Column | Idiote hoeveelheid verpakkingsmateriaal

Columnist Jaap van der Doelen doet in een Osse afvalproef zijn stinkende best voor een lege grijze kliko. Hier deelt hij zijn ervaringen.

Wanneer je je afval scheidt, of dat in ieder geval probeert consequenter te doen, wordt je je meteen een stuk bewuster van de volkomen idiote hoeveelheid verpakkingsmateriaal waar sommige producten in gehuld zijn.

Zo had de lieftallige echtgenote in haar kerstpakket een doosje smakelijke chocolaatjes. De donkerbruine traktatie was iets dikker dan het karton van het doosje zelf, een blok chocola was het niet bij lange na te noemen. Het kluwen aan paarse plasticjes dat uiteindelijk uit datzelfde doosje voortkwam, bleek uiteindelijk omvangrijker te zijn dan de inhoud ervan.

En deze zoetwaren uit de Alpen zijn heus niet uitzonderlijk. Ook die grote dozen met rijen vol chocolade staafjes in uiteenlopende smaken die vooral als last-minute cadeau bij de betere tankstations te vinden zijn, blinken uit in de stapel compleet overbodige verpakkingen-in-een-verpakking die ze achterlaten.

Want niets zegt beter dat iemand blij is dat je er bent, dan een lading nutteloos plastic.