Volledig scherm
In het startpakket zat een compleet boek: 'Leven zonder afval'.

Column | 'Ik zal mijn best doen om niet te spijbelen'

Columnist Jaap van der Doelen doet in Osse afvalproef zijn stinkende best voor een lege grijze kliko. Hier deelt hij zijn ervaringen.

,,Wáár heb je je voor opgegeven?", vroeg mijn lieftallige echtgenote met enige verbazing. Zij had direct al door dat ik de uitdaging behoorlijk onderschatte. Maar ze hielp me ook meteen over de eerste horde heen. Op de lanceerdag van het project bij het gemeentehuis schitterde ik namelijk door afwezigheid, en het startpakket had ik daardoor nog niet in handen. Wat me eerlijk gezegd alweer ontschoten was.

Gelukkig bleef de gemeente mij behulpzaam herinneringen mailen. 'De receptie van de Ir. Diddewerf is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 16.00 uur.' Dat is op loopafstand van mijn huis, maar voor mensen die werken tijdens kantooruren zijn die tijden niet haalbaar. Een vrije dag opnemen om mijn 'weeghaak' op te halen leek me wat te gortig. Hoe onheilspellend dat woord - en de bijbehorende boodschap dat ik zonder dit apparaat het project niet beginnen kon! - ook klonk.

Niet geleerd
Maar gisteren had mijn echtgenote een vrije dag. Zij haalde het startpakket op en bij mijn thuiskomst pakten we het uit. Een mini-kliko waarvan het doel me even ontschoot, diverse afvalzakken, een compleet boek (!) en de voornoemde haak kwamen tevoorschijn. Onmiddellijk bekroop mij hetzelfde gevoel als er op school een toets bleek te zijn waarvoor ik niet geleerd had. En dan niet bij een vak als geschiedenis of biologie, waar je je met een mengeling van interesse tijdens de lessen en algemene kennis wel doorheen sloeg. Meer zoiets als topografie, waarbij oeverloos turen naar een kaart de enige manier was om de getoetste kennis te vergaren. Het is me overigens nog altijd een raadsel hoe er kinderen kunnen zijn die daar na vier seconden niet genoeg van hebben, maar ze bestaan.

Enigszins verlaat zijn we nu dus aan de honderd dagen begonnen. Ik zal mijn best doen om niet te spijbelen. Ik houd jullie op de hoogte.