Eén van de gedichten in het centrum, dit gedicht is te vinden bij De Visscher.
Volledig scherm
Eén van de gedichten in het centrum, dit gedicht is te vinden bij De Visscher. © Rachelle Suppers

Column: Poëzie in de stad

Ma 22 jan: Het zou zomaar een vraag voor de Kwis kunnen zijn. Waar in Oss hangen de gedichten van Els Bijkersma, Karin Hamels en Han Jansen? En waar pronkt stadsdichter Kitty Schaap op het raam? 

Trouwens, over de (Osse) Kwis gesproken: Onnozelen, nog van harte met de eerste plek! Toch niet zo onnozel dus.

Maar goed. Die gedichten. Poëzie Podium Oss heeft dus zeven raamgedichten ‘verstopt’ in het centrum. Dat is trouwens al een paar maanden zo, hoor. Onder meer Eye Wish, de Visscher en Kruiderij Rozemarijn hebben zo’n kek gedichtje in de etalage hangen. Bij Derijks – de plek waar je zo’n stukje poëzie toch zeker verwacht – was het gedicht van Noud van Tilburg even zoek. Iemand had het van het raam gehaald. Foei! Maar gelukkig is het gedicht weer terecht en pronkt ’ie snel weer in de etalage is beloofd. Net op tijd, want donderdag start namelijk de Poëzieweek.

Woensdag trapt Poëzie Podium Oss de week af met een speciaal eerbetoon aan Leonard Cohen in de Groene Engel. Net als vorig jaar, toen de nummers van Bob Dylan onder de loep werden genomen. Wie nu overigens wildenthousiast wordt: de Leonard Cohen Tribute is al uitverkocht. Helaas pindakaas.

Dat hebben die poëten toch maar mooi voor elkaar. In een tijd waar poëzie toch een beetje in de vergetelheid dreigt te raken, verkoopt het Poëzie Podium toch maar mooi een Groene Engel uit. En met acht nieuwe sponsors en zo’n dertig aangesloten dichters heeft de organisatie niet te klagen.

Wie de komende week overigens nog van poëzie wil genieten die verdergaat dan ‘de Sint zat te denken wat ’ie jou zou schenken’ kan donderdagavond nog terecht bij het Open Podium bij K26 in de Kruisstraat of kan zaterdag naar boekhandel Derijks voor een middagje poëzie met ‘Kitty & Friends’. Kan je dus meteen even gluren naar die leuke gedichten achter de ruiten van Derijks, Horlepiep, Mi Casa, Kruiderij Rozemarijn, K26, Eye Wish en de Visscher. Wie weet biedt deze frisse wandeling alvast inspiratie voor je surprise in december 2018. Enne, is ook nog eens gratis cultuur snuiven. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement