Volledig scherm
Een groep Osse kinderen verwelkomt Sint op de Waalkade in Oss tijdens een eerdere intocht. © Peter van Huijkelom

Column: Tachtig Pieten en 450 kilo strooigoed in aantocht

Ma 13 nov: We worden al maanden verleid om ze te kopen maar nu mogen we dan echt ‘legaal’ pepernoten inslaan. Ja, ik ben zo’n principieel type dat pas naar die kleine suikerbommen kijkt als Sinterklaas in aantocht is. Nou, zaterdag komt ’ie hoor. In Dokkum. Volgende week arriveert de Sint in de haven van Oss en brengt hij een bezoekje aan het centrum. 

Voorzitter van het Osse Sinterklaascomité, Jan van Leest (42), groeide met deze traditie op. En hoewel het Sinterklaasfeest veranderingen doormaakt, merkt hij daar in Oss weinig van. ,,Tien jaar geleden is onze Piet al redelijk gemoderniseerd: bruin in plaats van zwart, geen oorbellen en geen rode lippen.”

Glutenvrije Piet

Nog iets ‘moderns’: dit jaar lopen er in Oss twee Glutenvrije Pieten mee namens de Nederlandse Coeliakie Vereniging, gewapend met glutenvrij strooigoed. Snoepgoed dat beslist gescheiden wordt gehouden van de andere 450 kilo (!) strooigoed dat voor volgend weekend is ingekocht. ,,En dat gaat allemaal op”, verzekert Van Leest.

De hele nationale Pietendiscussie heeft Oss nog geen enkel Pietje gekost. ,,Wij merken er weinig van. Pieten zeggen eerder te stoppen als ze een Roetveegpiet worden dan dat het andersom is.”

Aan Pieten geen gebrek

In Heesch is zelfs een wachtlijst voor potentiële Pietjes. Van Leest herkent dit. ,,We hebben ook weleens mensen teleur moeten stellen. De laatste vijftien jaar is het aantal Pieten mede door de inkoop van meer pakken toegenomen. Nu blijft het aantal redelijk stabiel. Jaarlijks doen er zo’n tachtig Pieten mee aan de intocht en het Pietenspektakel, met name afkomstig van OSS ’20 en Turnoss. Ja, ze moeten toch wel wat kunstjes kunnen, hè.”

Sinterklaas = 'discussie'

Ik ben blij dat er nog steeds zoveel kinderen – en volwassenen – te paaien zijn om een middag lang zoveel kinderen te vermaken. In Oss alleen al zijn honderd vrijwilligers betrokken bij de intocht en het Pietenspektakel op 25 en 26 november. Gelukkig associëren al deze mensen de traditie ‘Sinterklaas’ nog steeds met ‘plezier’ en ‘kinderfeest’. Bij mij heeft ‘discussie’ dat helaas een beetje verpest.

Maar ik zal het zaterdagmiddag weer proberen. Met warme chocolademelk, pepernoten en kinderbezoek voor de buis. Denkend aan al die vrijwilligers die voor zonder eigenbelang hun gezicht zwart, bruin of desnoods pimpelpaars schminken, kunstjes doen en een glimlach op die kindersnoetjes toveren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement