Volledig scherm
© Jaap van der Doelen

Column | Versleten onderbroeken doen herleven

Columnist Jaap van der Doelen doet in een Osse afvalproef zijn stinkende best voor een lege grijze kliko. Hier deelt hij zijn ervaringen.

We hebben er even over gedaan, maar er staat nu toch weer een volle grijze kliko aan de straatkant deze ochtend. Dat we de bak rustig een maand hebben kunnen laten staan voordat deze gevuld was leek me een aardige bijdrage aan het afvalscheidingsproject, maar ik heb stiekem toch het idee dat die prestatie eigenlijk vrij weinig voorstelt.

Het hele verhaal duurt nu namelijk al anderhalve maand, en we hebben welgeteld één zak met verpakkingen vol. Die zakken werden vorige week opgehaald, en onze buren hadden er maar liefst drie aan de straatkant staan. Zij hebben dan ook daadwerkelijk wat te doen met afval scheiden, als ouders met twee jonge kinderen in huis. Bij ons komt gewoon niet zoveel vandaan, dus we hebben er ook een stuk minder werk aan.

Op de bij het project horende website kunnen deelnemers hun ervaringen delen, en komen inmiddels ijverige verhalen langs over het uitwassen van diepvrieszakken, versleten ondergoed dat een tweede leven als poetsdoek ingaan, en mensen die af en aan lopen bij de kringloop om ze van nieuwe voorraad te voorzien.

Mijn lieftallige echtgenote is al lang blij als ik mijn versleten onderbroeken en sokken überhaupt weggooi, in plaats van ze gewoon met gaten en al aan te blijven trekken. Over een tweede leven ervan heb ik nooit nagedacht. En met de rest van dat takenlijstje ben ik ook niet bepaald druk. Mezelf op de borst kloppen laat ik dus voorlopig nog achterwege.