Volledig scherm
© Jaap van der Doelen

Column | Zelfs onze lieve Heer nam een rustdag

Columnist Jaap van der Doelen doet in een Osse afvalproef zijn stinkende best voor een lege grijze kliko. Hier deelt hij zijn ervaringen.

Koken vind ik zelden een vervelende taak in het huishouden. Het is een uitstekende manier om na een dag werken de gedachten te verzetten en even creatief bezig te zijn met wat er nog allemaal in de koelkast ligt en in het kruidenrek staat. De zogenaamde gemakken van allerlei pakjes en zakjes laat ik meestal dan ook graag aan me voorbijgaan.

Ik kan mezelf wel op de borst kloppen en zeggen dat milieu-overwegingen iets met dat besluit te maken hebben, maar de reden is veel simpeler en nog veel minder nobel: zonder kant-en-klaar-zakjes is goedkoper én lekkerder.

Maar het produceert ook minder restafval, en daar profiteerden we in de eerste week behoorlijk van. Totdat de zondag aanbrak en de zin om te koken er even niet was. Zie hier het resultaat: verkreukeld papier met sausresten, papieren bekers met plastic deksels waar de zoete sporen van milkshakes aan kleven en plastic bakjes met de laatste zompige frieten.

Zelfs onze lieve Heer nam een rustdag, dus daar gaan we allemaal niet tussen zitten kliederen om het te scheiden. De hele handel krijgt gewoon een enkeltje richting restafval.

Het heeft gesmaakt, maar de eindstand van de eerste week krijgt wel een klap zo. Oeps.