Volledig scherm
BD-columnist Jaap van der Doelen spreekt zijn column uit. © Paul Driessen

Columnist steelt show tijdens debat over lokale democratie in Oss

OSS - Met een uitgesproken column zorgde Jaap van der Doelen maandagavond voor hét moment tijdens een debat over lokale democratie in het gemeentehuis in Oss. In zijn bijdrage hield de columnist van het Brabants Dagblad een vurig pleidooi voor het belang van vrijheid, gelijkheid en broederschap in een democratie.

Van der Doelen keek met schrik naar een groeiend gebrek daaraan in steeds meer landen. ,,Despotisme kan regeren zonder geloof daar in, maar vrijheid niet", waarschuwde hij de 50 toehoorders in de raadszaal, het hart van de Osse democratie.Over dat laatste ging het debat, waarvan de organisatie in handen was van de bibliotheek, in samenwerking met het Brabants Dagblad.

Oud-politicus Jan Marijnissen, wethouder René Peters en de bezoekers in de zaal kregen niet altijd even sterke stellingen voorgelegd over democratie en zorg. Rode draad in de discussie die volgde: hoe betrek je inwoners bij de lokale besluitvorming en hoe ver moet je daar in gaan? Niet tot aan het gaatje, betoogde Marijnissen. ,,Raadslid zijn is echt verrekte lastig. Het is moeilijke materie. Je moet dan niet bij alles vragen: mevrouw, wat vindt u hier nou van?"