Volledig scherm
© Stock.xchnge

Crowdfundingsactie voor tekenonderzoek van bedrijf uit Oss geslaagd

OSS - Het Osse bedrijf Innatoss heeft 31.000 euro opgehaald met de crowdfundingsactie die zij acht weken geleden gestart is. Daarmee wordt onderzoek naar tekenbeten gefinancierd. Maandag meldde het bedrijf op Twitter dat de laatste donatie van 30 euro binnen was.


Eenderde van het opgehaalde geld komt van het samenwerkingsverband Kracht van Oss, dat economische activiteiten in Oss en omgeving stimuleert. Daarnaast hebben volgens Maarten van der Zanden van Innatoss veel particulieren en kleine bedrijven geld gegeven.

Het bedrijf zoekt 500 mensen
die net gebeten zijn door een teek. Die kunnen zich melden waarna er bloed wordt afgenomen. Aan de hand van de nieuwe test kan heel vroeg - binnen 4 weken na een tekenbeet - bepaald worden of iemand besmet is met de ziekte van Lyme. De totale onderzoeksgegevens worden gebruikt voor kennis over de ziekte en ontwikkeling van geneesmiddelen tegen Lyme. De teller van gebeten mensen staat nog niet op 200, stelt Van der Zanden. "Maar het tekenseizoen loopt tot oktober. Het onderzoek gaat altijd door, alleen zal het bij minder mensen langer duren." Innatoss denkt in 2017 met de eerste onderzoeksresultaten te komen.

Oss, Uden e.o.