Volledig scherm
De Sint-Rochusprocessie in Deursen. © Peter van Huijkelom

'De behoefte aan spiritualiteit is onverminderd groot'

DEURSEN - Deursen bij Ravenstein beleefde dit weekeinde weer de Sint-Rochusprocessie. Maar wat is er verder nog over van processies en bedevaarten in Brabant? ,,Dat mensen minder naar de kerk gaan, betekent niet dat er minder behoefte is aan spiritualiteit”, zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

Processies zie je nog maar zelden. Godsdienstige plechtigheden waarbij gelovigen openbaar hun geloof op rituele wijze belijden. Ja, in Keldonk heb je de Antoniusprocessie nog. En Deursen had er afgelopen weekeinde weer een: daar werd de Heilige Rochus geëerd.

Weinig vrijheid
Het is een traditie die in Deursen decennialang stillag, maar twaalf jaar geleden nieuw leven kreeg ingeblazen. Mooi dat deze processie een comeback heeft gekregen én nog steeds elk jaar doorgaat, vindt de Brabantse cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Want processies hebben de wind niet bepaald in de rug, weet hij ook. „Er komt veel kijken bij de organisatie. Je hebt ook voldoende vrijwilligers nodig. Bovendien heb je te maken met godsdienstige regels, dus veel vrijheid om het anders te doen is er niet.”

Rooijakkers zegt dat ondanks de secularisering, en in tegenstelling tot processies, bedevaarten wel het tij enigszins mee hebben. „De behoefte aan spiritualiteit is onverminderd groot in de samenleving. Waxinelichtjes zijn niet aan te slepen, bijvoorbeeld bij ongelukken."

Lees een uitgebreid verhaal over processies en bedevaarten in het Brabants Dagblad, edities Oss en omgeving en Uden en Veghel, van maandag 22 augustus.

Oss, Uden e.o.