Volledig scherm
Antoine 'Lap' van den Bergh. © Rachelle Suppers

De Stad Van… ‘Lap’ van den Bergh

Za 9 dec: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Antoine ‘Lap’ van den Bergh.

Zeg je Radio Palee, dan zeg je ‘de Lap’. Van 1999 tot 2003 bestierde Lap van den Bergh (48) de piratenzender. Daarna volgde het gelijknamige café aan de Berghemseweg. In 2011 stopte hij en zijn vrouw Manda met café Palee. Drie jaar later begon het toch weer te kriebelen en ‘d’n ouwe Elpie’ werd café ’t Berghje. Van den Bergh groeide op in Geffen, zet zich in voor de promotie Nederlandstalige artiesten en is de man achter festival Levenslied Oss.

Café

,,Als we niet in ons eigen café zijn, pakken we een borreltje bij La Brasserie aan de Hooghuisstraat. Dat is nog een écht café. Zo iets zie je bijna nergens meer. En voorheen gingen we ook op dinsdag naar Ons Cafeeke, maar dat gaat nu niet meer omdat we dan zelf open zijn.”

Winkel

,,Ik kom weinig in Osse winkels, maar als ik ergens naar binnenloop dan is het bij Bartufique aan de Burgwal.”

Mooiste plek

,,Natuurlijk onze eigen woonplek, daar liggen de meeste herinneringen. Maar als ik iets in de openbare ruimte moet noemen is dat het Jan Cunenpark. Echt een plek met uitstraling. Daar houden we op Eerste Pinksterdag het Levenslied en Tweede Pinksterdag een Ibizamarkt vanuit Mama’s met een missie. Manda is één van de mama’s.”

Mooiste herinnering

,,Dat zijn drie dingen: de dag waarop ik verkering kreeg met Manda op 14 februari 1983 – toen was Valentijn trouwens nog niks, toen vierden we carnaval -, de geboorte van onze zoon in 1997 en de dag in april 1998 waarop we de drie kinderen van Manda’s broer in onze armen sloten.”

Op de schop

,,Horeca buiten het stadscentrum mag van mij wel wat meer betrokken worden bij activiteiten. Vaak horen wij pas te laat dat er wat te doen is en kunnen we niet meer aanhaken. Neem bijvoorbeeld Muziekboulevard. Daar vallen wij nu buiten omdat we er vaak te laat achterkomen.”

Eeuwig zonde

,,Dat bijna alle cafés eetcafés worden. Eten is leuk hoor, maar het worden er wel erg veel en het stappen verdwijnt. Dat vind ik jammer.”

Ontspanning

,,Ik ben geluidsman voor artiesten. Daar was ik mee gestopt, maar op dit moment ben ik weer vaste geluidsman van Brian Voet. Meegaan naar zo’n optreden is voor mij echt ontspannen. Muziek is alles voor mij. Mijn ouders hadden in Geffen al een piratenzender toen ik klein was, het zit er gewoon in.”

Oss in één zin

,,Kan een mooie stad zijn.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”