Volledig scherm
't Dorp in Heesch © Stichting centrummanagement Heesch

Debat over arm en rijk in Heesch

HEESCH - De kloof tussen arm en rijk groeit in Nederland, ook in deze regio. De lokale FNV houdt er woensdag 12 oktober een debat over in cultureel centrum De Pas in Heesch.

,,Er is onder mensen een steeds groter wordend verschil in inkomen, werk en gezondheid. Gemeenten doen daar te weinig aan. Deels ligt het ook aan de rijksoverheid die taken over de schutting gooit maar kort op het geld dat ervoor nodig is”, schetsen organisatoren en lokale FNV’ers Joseph Kuijpers en Henk Simons uit Oss. Ze halen hun bevindingen uit de laatste landelijke monitor die de FNV heeft gehouden, ook in deze regio. Oss heeft die helemaal ingevuld, Bernheze deels en Landerd niet.

Kloof
Met een debat op 12 oktober in De Pas in Heesch wil de FNV met leden, politici en maatschappelijke organisaties discussiëren hoe de kloof tussen arm en rijk binnen het werkgebied van FNV-Maasland te slechten is. De bond maakt zich sterk voor het realiseren van echte, betaalde, blijvende banen zonder dat er verdringing op de arbeidsmarkt plaatsvindt. Daarnaast is de FNV voor beschut werk en voldoende koopkracht voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Verschillen
Kuijpers en Simons pleiten voor socialere gemeenten. Volgens de bond kunnen de gemeenten in de regio hun taken in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Participatiewet nog een stuk beter uitvoeren. Met name de ondersteuning en samenwerking zijn voor verbetering vatbaar. Er zijn nu nog steeds grote verschillen tussen gemeenten. Ze willen ook dat gemeenten meer dan ooit duidelijk maken hoe zij hun geld voor de uitvoering van de WMO precies besteden.Te veel gaat het tegenwoordig over de plichten van mensen, aldus de FNV’ers. „Bijvoorbeeld dat ze een tegenprestatie moeten leveren om hun uitkering te mogen behouden. Maar de rechten, ondersteuning en maatwerk bij het zoeken naar werk zijn net zo belangrijk. Daar staan wij voor.”

Oss, Uden e.o.