Volledig scherm
© Thinkstock

Demonstratie extreemrechtse NVU in Oss op losse schroeven; nu Kaatsheuvel in beeld

OSS - Constant Kusters, voorman van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), kondigde 2 maanden geleden een anti-vluchtelingendemonstratie aan in Oss. Inmiddels weet hij niet meer zeker of hij begin 2016 met zijn discipelen door de straten van Oss marcheert.

„Het gaat zo hard allemaal, overal komen opvangcentra voor vluchtelingen”, verzucht hij. „We kunnen niet op twee plaatsen tegelijk zijn.” Voor 12 maart plant Kusters een demonstratie. In welke stad weet hij nog niet. Oss blijft een optie, zegt Kusters, maar hij laat ook doorschemeren dat Oss met ‘slechts’ een noodopvang voor 300 vluchtelingen is gezakt in de pikorde. Kaatsheuvel, waar een opvang voor 1200 asielzoekers komt, heeft nu meer aandacht van de NVU. Kusters zegt ‘tientallen telefoontjes’ te hebben ontvangen van bezorgde burgers uit die plaats.

Eind oktober organiseerde neonazi Johnboy Willemse uit Ravenstein al een demonstratie tegen de opvang van vluchtelingen in het voormalige belastingkantoor in Oss. Dat deed hij op eigen houtje, tot ongenoegen van Kusters. Willemse brak vervolgens met de NVU. Aan zijn betoging namen enkele tientallen mensen deel.

Lees meer nieuws en achtergronden over vluchtelingen en de opvang op bd.nl/vluchteling.