Volledig scherm
Gemeentehuis Oss © Jeroen Appels/Van Assendelft

Derde editie ‘Mooiste gebouw van Oss’: opvolger gezocht voor gemeentehuis

OSS - Welke gebouwen worden de opvolgers van het Osse gemeentehuis en modehuis Ter Horst van Geel? Die vraag staat centraal bij de derde editie van de verkiezing van ‘Het mooiste gebouw van Oss’, een wedstrijd van Ontwerperskring Oss in samenwerking met het Brabants Dagblad.

De renovatie van het onderkomen van de gemeente werd in 2012 door een vakjury gelauwerd. De vernieuwing van het winkelpand in het Osse centrum kwam als winnaar uit de bus bij een stemming onder de BD-lezers, met grofweg een kwart van een dikke 2000 stemmen. Zes jaar eerder ging de publieksprijs naar het pand van ROC de Leijgraaf aan de Euterpelaan, terwijl toen het opknappen van de Zeeheldenbuurt als fraaiste staaltje architectuur werd gezien door een jury.

De verkiezing verloopt volgens hetzelfde stramien als de twee eerdere keren. De Ontwerperskring heeft een voorselectie gemaakt van 26 gebouwen in de gemeente Oss die in de afgelopen zes jaar zijn opgeleverd, met onder meer woonhuizen, bedrijfspanden, sportaccommodaties en andere openbare gebouwen. Het Brabants Dagblad zal de voorselectie op zaterdag 25 augustus onthullen. Vanaf die dag kan het publiek via de website van de krant stemmen op één van die gebouwen, tot en met vrijdag 14 september.

Vakjury van vijf
De onafhankelijke vakjury bestaat uit vijf mensen: cultuurhistorica Hettie Petersen, projectontwikkelaar Marc Rijs, architect en voormalig lid van de commissie ruimtelijke kwaliteit Ady Steketee, beeldend kunstenaar Jos Verscharen en landschapsarchitect/stedenbouwkundige Esther Kruit. De uitslag van publiek en jury wordt woensdag 26 september bekendgemaakt tijdens een door de Ontwerperskring georganiseerde avond in @Paulus, de voormalige Pauluskerk aan de Oude Litherweg. Tijdens die avond is een fraai vormgegeven boekje met een overzicht van de 26 geselecteerde gebouwen voor het eerst verkrijgbaar.

De Ontwerperskring Oss, al sinds 1996 actief bezig met het organiseren van diverse activiteiten rond het thema stad en (gebouwde) cultuur, wil met dit initiatief de publieke belangstelling voor architectuur en de ruimtelijke kwaliteit van Oss prikkelen. De wedstrijd werd in 2006 in het leven geroepen als tegenreactie op de verkiezing van het lelijkste gebouw van Oss, een initiatief van de plaatselijke PvdA ten tijde van de campagne voor de Osse gemeenteraadsverkiezingen.