Volledig scherm
© DG

Dierenambulance Maasland rukt minder uit wegens tekort vrijwilligers

Woe 6 jul: Gewond vogeltje in je achtertuin? Of een mank zwerfkatje gevonden? Natuurlijk: even de dierenambulance bellen. Helaas kan het zijn dat die echter niet (meteen) komt. Dierenambulance Maasland kampt namelijk met een vrijwilligerstekort en kan daarom tijdelijk niet meer altijd uitrukken.

Door Rachelle Suppers

Daarom luidt de dierenambulance de noodklok. „Het is een aantal keer voorgekomen dat de ambulance niet kon rijden. Op dit moment zijn er 25 vrijwilligers, waarvan er nu 16 actief zijn. Per 24 uur zijn er vier vrijwilligers nodig om de ambulance te laten rijden”, vertelt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming.

En juist in de zomerperiode komt het tekort hard aan. „Er zijn nu veel gewonde jonge dieren. Tussen mei en september is het erg druk”, licht ze toe. Daarom is dierenambulance Maasland dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. „We zoeken mensen binnen de gemeente Oss die 21 jaar of ouder zijn en die van dieren houden. Ook is het belangrijk het hoofd koel te houden. Er zijn leuke dingen, zoals eendjes helpen oversteken, maar ook vervelende zoals aan een hondeneigenaar moeten melden dat zijn hond is aangereden en het niet gered heeft. Dat is niet makkelijk.”

Het is niet alleen een Oss’ probleem. „Je hebt altijd natuurlijk verloop binnen een vrijwilligersorganisatie. Mensen worden ziek, gaan op vakantie of vinden een betaalde baan.”

Tot de dierenambulance weer op volle capaciteit draait, raadt Thijssen aan in noodgevallen ‘114’ te bellen. „En soms kun je zelf al veel doen door het beestje even tot rust te laten komen en het een uurtje aan te kijken. Dit verschilt natuurlijk per dier. Bij een gewonde duif kunnen we stellen dat het veilig is deze zelf naar een dierenarts te brengen, maar wanneer het om een wild dier als een vos gaat, is dit natuurlijk absoluut niet aan te raden.”

Vrijwilligers die graag een paar uurtjes in de week kwijt zijn aan dieren redden kunnen zich opgeven via regiozuid@dierenbescherming.nl.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

Oss, Uden e.o.