Volledig scherm
De cocaïne die in Oss werd afgeleverd. © Politie

Een partij van 4500 kilo cocaïne?
Vijftig gram voor iedere Ossenaar

OSS - Met een straatwaarde van 170 miljoen euro is de partij cocaïne die vanuit Colombia op weg was naar Oss, één van de grootste vangsten ooit voor de politie. De 4500 kilo cocaïne die tussen de bananen was verstopt, betekent een klapper van formaat voor de Belgische én Nederlandse politie. 

De Belgische douane ontdekte de cocaïne afgelopen weekeinde. De drugs werden tussen de bananen uitgevist en de container ging door naar de oorspronkelijke bestemming: Oss. Daar hield de politie maandagavond de vier mannen en twee vrouwen  aan die op de container stonden te wachten.  

Winst

Als we de 4500 kilo cocaïne zouden verdelen over de 90.000 inwoners die de gemeente Oss telt, zou iedereen 50 gram krijgen*. De politie rekent met een straatwaarde van 37.000 euro voor een kilo cocaïne. Vijf gram zou je dan kunnen verpatsen voor 1850 euro. Ter vergelijking: een kilo hennep kost op straat ongeveer 3500 euro. Dat betekent dus dat er met cocaïne tien keer zo veel te verdienen valt als met wiet. Wie vanuit Nederland een partij van 4500 kilo naar Oss laat komen, is geen kleine jongen in het criminele circuit. Hij (of zij, er werden maandag ook twee vrouwen aangehouden) moet contacten onderhouden met drugskartels in Colombia én ook nog weten waar hij al die kilo's kwijt kan. 

Pakje boter

De megavangst past in het patroon van de laatste jaren. In 2017 onderschepte de Nederlandse politie 50.000 kilo cocaïne, meer dan ooit. Het beoogde effect - het opdrogen van de stroom cocaïne uit Zuid-Amerika- bleef echter uit, erkende recherchebaas Wilbert Paulissen eerder deze maand in een uitzending van Eén Vandaag. ,,Er komt nog steeds heel veel binnen". Hij citeerde een collega die bijkans moedeloos werd alle cocaïne die Nederland binnenkomt.  ,,We schoppen wel degelijk een deuk in een pak boter, maar jeetje, wat is dat pakje boter groot!” 

* In een eerdere versie stond geschreven dat iedere Ossenaar 5 gram zou krijgen als de partij verdeeld zou worden over alle inwoners van de gemeente. Dat was onjuist. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement