Volledig scherm
Toon Jaspers bij zijn woonboerderij in Huisseling. © BD / Peter van Huijkelom

Eigenzinnige Toon Jaspers stapt uit de politiek: 'Moeilijk om ja te zeggen als je nee bedoelt'

RAVENSTEIN - 'Toon, ik stap op als wethouder en ik geef jou de schuld.' Toon Jaspers herinnert zich het telefoontje van partijgenoot Walter Elemans als de dag van gisteren. In 1999 viel de coalitie in Ravenstein door toedoen van Jaspers. Hij heeft er nooit spijt van gekregen. ,,Elke keer als ik weer langs de molen in Ravenstein wandel ben ik blij dat ik toen mijn poot stijf heb gehouden. Grootschalige woningbouw is er nooit gekomen."

Toon Jaspers (71) was bijna een kwart eeuw een vaste waarde in de gemeenteraden van Ravenstein en, na de fusie in 2003, in die van Oss. 'Met Toon weet je het nooit', kopte het Brabants Dagblad sindsdien in een andere netelige kwestie. Jaspers bleef een eigenzinnig karakter binnen het CDA. Hij koestert dat imago. ,,Ik vind het moeilijk om ja te zeggen als ik nee bedoel."

Dit jaar zoeken zijn aanhangers zijn naam tevergeefs op de kandidatenlijst van het CDA. Ook niet op een 'onverkiesbare plek'. ,,Als ik op die lijst sta, word ik gekozen", weet Jaspers zeker. ,,En om dan de raadszetel te weigeren vind ik een vorm van kiezersbedrog. Sommige mensen vroegen aan mij: 'op wie moeten we nou stemmen?' Ik zeg: op wie je zelf wilt. Een aantal mensen die ik ken zijn niet voor het CDA. Ze stemden er alleen op omdat ik op de lijst stond."  

Volgens Jaspers is politiek simpel. Campagnevoeren doe je niet alleen een paar weken voor de verkiezingen, dat doe je het hele jaar door. Het persoonlijke contact staat bij Jaspers hoog in het vaandel. Niet voor niks stemde het CDA indertijd als enige tegen het opheffen van de kleine gemeente Ravenstein. ,,Maar toen het eenmaal besloten was, heb ik me ingezet voor het beste vervolg. In mijn ogen was dat niet aansluiten bij Landerd of Grave. En ook niet opsplitsen. Samen naar de gemeente Oss, dat was in onze ogen het beste voor onze inwoners. Ik denk dat iedereen het er achteraf over eens is dat het de beste keuze was." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement