Volledig scherm
Unilever-stichter Sam van den Bergh uit Oss.

Eindelijk biografie voor Unilever-stichter Sam van den Bergh uit Oss

OSS/ROTTERDAM - Als laatste stichter van Unilever heeft nu ook Ossenaar Sam van den Bergh zijn eigen biografie. Dat boek vertelt niet alleen zijn verhaal, maar ook dat van de Joodse gemeenschap en de industriële ontwikkeling in Oss dik honderd jaar geleden.

Een veelzijdige zakenman die Joodse tradities perfect wist te combineren met wetenschap. Zo omschrijft biograaf Pim Reinders de Osse margarinekoning Sam van den Bergh. Reinders dook de afgelopen jaren in het leven van de Ossenaar voor zijn boek ‘Steeds voor alle arbeiders aanspreekbaar’. Woensdag werd de biografie gepresenteerd in Rotterdam.

Sam van den Bergh is de laatste oprichter van Unilever die een eigen biografie krijgt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat zijn persoonlijke archieven verloren zijn gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aantal familieleden gaf Reinders begin 2014 de opdracht de bio te schrijven. Ook omdat de tijd begint te dringen. De laatste mensen die hem hebben gekend, zijn inmiddels behoorlijk op leeftijd. De Ossenaar overleed in 1941 op 76-jarige leeftijd in een kliniek in Nice.

De biografie van Reinders ligt in de boekhandel.

Oss, Uden e.o.